Mladinski sektor

Usposabljanje v sklopu mreže za ozaveščanje o radikalizaciji

14. 9. 2023 avtor: Uredništvo
mreža za ozaveščanje o radikalizaciji

Mreža za ozaveščanje o radikalizaciji vabi na usposabljanje Digitalna znanja in spretnosti, ki bo potekalo 17. oktobra na Dunaju.

O usposabljanju

Zadnja leta so pokazala, da so nasilni skrajneži spretni pri izkoriščanju interneta – sprejemanju, prilagajanju in uporabi najnovejše digitalne tehnologije – za radikalizacijo in rekrutiranje prek spleta. Pandemija COVID-19 je te spremembe pospešila in napovedala novo digitalno preobrazbo, saj so mladi na spletu preživeli več časa kot kdaj koli prej ter uvedli nove digitalne tehnologije in platforme. Inovacije na področju digitalne tehnologije, kot je umetna inteligenca, spreminjajo način, kako se ljudje obnašajo, komunicirajo in sodelujejo drug z drugim na spletu (in zunaj njega). Te tehnologije – kot je ChatGPT – zdaj dajejo ljudem moč, da sami pišejo, pripovedujejo, ustvarjajo in kurirajo svoje vsebine. Med razumevanjem digitalnega sveta s strani strokovnjakov in nasilnih ekstremistov, njihovo uporabo digitalnih tehnologij in sposobnostjo povezovanja s spletnim občinstvom zdaj obstaja kritično pomanjkanje.

Namen tega usposabljanja je pomagati strokovnjakom in organizacijam, ki jih zastopajo, da sledijo spremembam v digitalnem svetu in “pridejo na splet”. V ta namen bodo imeli praktiki priložnost preživeti en dan s strokovnjaki s področja digitalnih tehnologij in komunikacij – v okviru skupinskih razprav, praktičnih prikazov in individualnih srečanj -, da se naučijo uporabljati digitalne platforme in kanale ter se povežejo s praktiki iz svoje regije.

Cilj usposabljanja je:

Ciljno občinstvo usposabljanja

Usposabljanja se lahko udeležijo vsi strokovni delavci iz mreže za ozaveščanje o radikalizaciji, ki so “digitalni začetniki” in želijo “vstopiti na splet”. To usposabljanje je torej namenjeno praktikom, ki:

Med temi izvajalci so lahko med drugim naslednji: predstavniki civilne družbe, socialni delavci, mladinski delavci, izhodni delavci, občinski policisti, učitelji, strokovnjaki za duševno zdravje in druge podporne službe.

Prijava

Strokovnjaki so vabljeni, da se prijavijo za sodelovanje na enem od štirih regionalnih usposabljanj (prijavite se samo za usposabljanje v svoji regiji). Prosimo vas, da ta vprašalnik izpolnite do 18. septembra 2023.

Udeležence bomo izbrali na podlagi njihovih odgovorov. Za izmenjavo znanja in izkušenj morajo biti udeleženci sposobni strokovno komunicirati v angleščini.