Vključenost

V ČRNOMLJU JAVNA RAZPRAVA »Zt bi ostal v Beli krajini!«

13. 10. 2020 avtor: Uredništvo
skupina mladih

Tržnica za mlade, zaposlitveni sejem in obuditev Mladinskega sveta Bela krajine so ene od zamisli, ki so jih izpostavili udeleženci druge agore v Črnomlju. Na javni razpravi, tokrat naslovljeni »Zt bi ostal v Beli krajini!«, ki jo je konec septembra organiziralo Regionalno stičišče nevladnih organizacij JV Slovenije, se je zbralo nekaj več kot 20 Belokranjcev, ki so v treh urah za različnimi omizji iskali konkretne rešitve.

Na prvi, februarski agori »Zk bi ostal v Beli krajini?« so udeleženci nakazali vrsto zadev, s katerimi bi bilo življenje v domači regiji bolj privlačno za vse, sploh za mlade. »Na tistem srečanju smo slišali, kako pomembna so seveda stanovanja, zaposlitve, dobre cestne in informacijske povezave, a so udeleženci hkrati ugotovili, da so enako pomembni vzgoja, izpostavljanje prednosti življenja v tej regiji pa tudi sodelovanje in povezovanje tukajšnjih občin, zavodov, mladinskih organizacij,« je povedala vodja Regijskega NVO centra Maja Žunič Fabjančič in nadaljevala: »Pred drugo, jesensko agoro si tako nismo delali utvar, da bomo z našo razpravo denimo hitreje zgradili tretjo razvojno os. Ampak smo iskali rešitve na tiste izzive, kjer lahko največ prispevamo sami. Naloga udeležencev pa je bila, da skupaj poiščejo tiste zamisli, ki so najboljše in na katerih lahko zadeve dejansko izboljšajo oz. začnejo sami delati na njihovi uresničitvi

Za tremi omizji so razpravljali o temah, kot so ponudba za mlade, posel, družina in vzgoja, na podlagi prehodne analize pa jih je skozi proces vodil Sašo Kronegger. Četrto omizje je bilo namenjeno konkretnejšemu povezovanju mladinskih organizacij v regiji, pri čemer je sodeloval tudi predstavnik Mladinskega sveta Slovenije.

Na koncu so skupine vsem udeležencem predstavile svoje »prototipe« in načrte, kako jih uresničiti. Za mlade bi denimo priredili bazar lokalnih društev, kjer bi se jim predstavili tako gasilci kot lokostrelci in drugi, ter jih spodbudili k vključevanju. Mladinske organizacije bi podobno tržnico priredile na belokranjski »tromeji« v Gradcu, saj so med agoro sklenile, da se morajo tudi same bolj odpreti navzven in odigrati pomembnejšo vlogo pri povezovanju in zagovarjanju interesov mladih v regiji, ne le posamično po občinah. Temu naj bi prispevala tudi obuditev Mladinskega sveta Bele krajine, kar naj bi se zgodilo še do novembra letos. Med idejami se je znašel tudi belokranjski karierni sejem, spodbujanje štipendiranja in mentorstva, nekateri bi začeli s konkretnimi prostovoljskimi akcijami, da bi mladi denimo kosili travo ali počistili zasnežene dovoze pri starejših občanih, na ta način bi spodbudili medgeneracijsko sodelovanje, družbeno odgovornost itd.

»Idej je bilo res veliko in na nas samih je, da jih sedaj čim več tudi uresničimo. Razprava je bila dobra, za našim omizjem smo se zbral iz vseh treh belokranjskih občin, padlo je kar nekaj konkretnih zamisli,« je po agori povedal Jurij Matkovičdirektor Mladinskega centra Bit.

»V nadaljevanju jim bomo stali ob strani in pomagali, kolikor je v naši moči, seveda,« je na vprašanje, kako naprej, odgovorila Žunič Fabjančičeva in dodala, da naslednjo agoro načrtujejo v Trebnjem.

Vir: Regionalno stičišče nevladnih organizacij JV Slovenije