Kultura / Vključenost

V Kopru uspešna otvoritev razstave »Imam avtizem, pa kaj potem«

13. 12. 2023 avtor: Zavod Nefiks
rezanje traku na otvoritvi

Zavod Modri december je v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja Koper uspešno otvoril razstavo fotografij iz prve mednarodne mladinske izmenjave, ki so jo izvedli letos poleti.

December, ki se pojavi tudi v imenu, se je v Zavodu Modri december začel zelo uspešno in srčno. Glede na množični obisk otvoritve fotografske razstave si javnost želi takih razstav in je zavedanje o avtizmu del našega vsakdana.

Organizatorji so poskrbeli, da je imel vsak od slovenskih udeležencev svojo vlogo na dogodku. Erik in Tavi sta imela ključno vlogo pri uradni otvoritvi. Loti, ki je vodila prireditev, in Danjel, ki je zaigral na harfi, pa sta z javnostjo delila tudi svoje spomine in občutke, ki sta jih doživela na izmenjavi. »Iskali smo podobnosti v različnosti. Naš pogovorni jezik je bil v osnovi angleščina, pomagali pa smo si tudi z rokami in nogami z gestami, « so dejali organizatorji. Jaka, ki se izmenjave sicer ni udeležil, je z uvodno skladbo na klavirju poskrbel za uverturo dogodka.

V avli knjižnice je razstavljenih več kot 25 fotografij, ki prikazujejo utrinke mladih udeležencev z avtizmom iz Slovenije in Latvije na izmenjavi v Ajdovščini, ki so jo izvedli letos poleti. Avtorica večine fotografij je Nives Felić (Zavod Nefiks), ki je na izmenjavi sodelovala kot spremljevalka mladim.

Razstava na ogled vse do 31. decembra

»S fotografsko razstavo zaključujemo projekt mednarodne mladinske izmenjave, ki smo jo pripravili skupaj s kolegi Solis Augšup iz Latvije v okviru programa Erasmus+. Otvoritev pa nam je dodatno ogrela srce, saj je bila avla do zadnjega kotička polna in prvi odzivi na razstavo so zelo pozitivni,« je dejala direktorica zavoda Patricija Lovišček.

Dogodek so podprli številni partnerji s svojimi brezplačnimi storitvami za lažjo organizacijo otvoritve. Pred občinstvom so spregovorile Tina Saražin iz knjižnice Koper, Martina Mrakovčić, facilitatorka projekta, in podžupanja Mestne občine Koper Mateja Hrvatin Kozlovič. Ta je poudarila, da nam razstava omogoča vpogled v izkušnje avtističnih posameznikov, s tem pa nam pomaga graditi mostove razumevanja, sprejemanja in empatije.

Po razrezu modrega traku in uradni otovoritvi je sledilo sproščeno druženje ter ogled fotografij, manjkala pa ni niti manjša veganska pogostitev za prijeten uvod v praznični december.

Projekt »Imam avtizem, pa kaj potem« financira Evropska unija. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorjev in ne odražajo nujno stališč in mnenj Evropske unije ali NA Movit. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli sredstva.

ženska
Foto: Alen Vouk
obiskovalci
Foto: Alen Vouk