Zabava in prosti čas

V marcu prijave na nov krog #DiscoverEU

3. 2. 2020 avtor: Uredništvo

DiscoverEU je pobuda Evropske komisije, ki mladim omogoča, da sami ali v skupini izkusijo brezplačne potovanje z vlakom, se seznanijo z evropsko kulturno dediščino in raznolikostjo ter krepijo evropsko identiteto. Četrti krog se je zaključil 31. januarja letos, napovedujejo pa prijave na peti krog. Nove prijave bodo odprte od 12. marca 2020 in se zaključijo 26. marca 2020. Skupaj bo podeljenih 30.000 vozovnic.

Kdo se lahko prijavi?

Prijavite se lahko sami ali v skupini največ 5. ljudi, pri čemer mora biti imenovan vodja skupine. Izpolnjevati morate naslednje pogoje:

Potek izbora:

Če imate kakršnokoli obliko invalidnosti ali zdravstveno težavo, ki ti otežuje potovanje, ti bodo zagotovili pomoč in podporo za sodelovanje v pobudi DiscoverEU.

Vse informacije dobite na spletni strani DiscoverEU, do odprtja prijav pa so na voljo tukaj

Evropski parlament je letos za pobudo DiscoverEU odobril sredstva v višini 25 milijonov evrov. Komisija je doslej v treh krogih prijav, ki jih je oddalo 275.000 mladih, podelila 50.000 vozovnic. Iz Slovenije se je v prvih treh krogih na razpise prijavilo 2087 mladih, vozovnice pa jih je prejel 201. Komisija je maja 2018 predlagala, da se za obdobje 2021–2027 pobuda DiscoverEU vključi v prihodnji program Erasmus kot njegov sestavni del. Če bo predlog potrjen, bo v naslednjih sedmih letih po Evropi lahko potovalo še na stotisoče mladih.

Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Foto: DiscoverEU