Mlade družine / Zdravje

V Medvodah je začela delovati Iniciativa za duševno zdravje mladih

28. 10. 2022 avtor: Uredništvo

Z namenom razvoja zdrave skupnosti, povezovanja ljudi ter ustvarjanja varnega prostora za otroke in mladostnike je začela v občini Medvode delovati Iniciativa za razvoj duševnega zdravja. Novembra, v mesecu preventive, bodo organizirali brezplačna srečanja s starši v medvoškem mladinskem centru Klub Jedro.

V iniciativi danes deluje 17 strokovnih delavcev in podpornikov, vključno s predstavniki mladinskega centra, ki ga vodi Javni zavod Sotočje Medvode. Najprej so želeli opolnomočiti odrasle, da bodo lahko predihavali lastne stiske in jih ne bodo valili na otroke, zdaj nadaljujejo z izobraževanjem odraslih, da bodo lahko obvladovali stiske otrok in mladostnikov ter s tem oblikovali pogoje za zdrav razvoj otrok in mladostnikov.

»Vsem šolam in vrtcem v občini Medvode smo priskrbeli psihoterapevta, ki ima vlogo zunanjega svetovalca in se odziva na potrebe odraslih v šolah, vrtcih, klubih. Glavni namen je delo s strokovnimi delavci v smeri senzibilizacije, razumevanja določene težave in učenja ukrepanja ob težavi. Za strokovne delavce pripravljamo strokovna usposabljanja v obliki predavanj, delavnic, strokovnih konzultacij z elementi supervizije. Izvedli bomo tudi nekaj konkretnih dejavnosti za otroke in mladostnike«

pojasnjuje Ksenja Kos, certificirana psihoterapevtka za odrasle, otroke in mladostnike in predstavnica Iniciative za duševno zdravje Medvode.

Sklop predavanj v mladinskem centru zajema delavnice:

5.11. 2022 A. Radšel – obdobje dojenčka: ” Tukaj sem in jokam, ker me drugače ne slišite!”

12.11. 2022 N. Tramte – obdobje malčka: “Moja ključna leta – mami, oči, ne zamudita jih”

19.11. 2022 A. Adam – o stresu predšolskih otrok in prve triade OŠ: “Mami, oči, stresa me stres, pomagajta mi!”

26.11. 2022 A. Radšel in K. Kos – OŠ – o zaslonih: “Na pomoč, izgubil/-a sem stik, otroka mi je ugrabil telefon!” 

3.12. 2022 K. Kos – od mladostnikov do mladih odraslih: “Mat, fotr, če se priklopita name, vaju strese elektrika … če se ne, tavam v temi”