Vključenost

V Medvodah začeli z izvajanjem medgeneracijskega projekta brezplačnih prevozov za starostnike

23. 11. 2020 avtor: Uredništvo

V času epidemije COVID- 19 so še kako zaželjeni projekti, ki lokalni skupnosti olajšajo dostop do zdravstvene oskrbe, trgovine ipd. Javni zavod Sotočje je v sodelovanju z Občino Medvode in Centrom starejših DEOS Medvode, novembra začel z izvajanjem medgeneracijskega projekta brezplačnih prevozov za starostnike.

Gre za projekt, kjer mladi in aktivni upokojenci z električnim avtom, ki ga ima Zavod v najemu, opravljajo brezplačne prevoze starejših in ranljivih skupin. Za prostovoljce so izvedli kratko delavnico o projektu, preizkusili so se tudi v vožnji električnega avtomobila, s katerim opravljajo prevoze. 

Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. V komunikacijskem centru nato zabeležijo njegove podatke in lokacijo prevoza. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu in to sporoči uporabniku.

Vozilo je zagotovljeno s strani projekta, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje tako voznika kot tudi sopotnikov. Klicni center je na voljo za rezervacije prevozov vsak delavnik med 8. in 18. uro, najaviti pa jo je potrebno vsaj tri dni pred izvedbo storitve.

Vozniki prostovoljci bodo prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro, izjemoma pa se lahko dnevi in ure prilagodijo potrebam. Prijavilo se je 13 prostovoljnih voznikov, večina mladih Medvoščanov in aktivnih upokojencev. 

Vir: Javni zavod Sotočje