Neformalno izobraževanje

V Mladinskem centru Prlekije praznovanje začeli s seminarjem

27. 2. 2024 avtor: Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO, socialno podjetje
mladi

Z realizacijo brezplačnega seminarja Ah, ti odnosi so se pričele aktivnosti, posvečene 30-letnici neprekinjenega delovanja neodvisnega pravnega subjekta z ne samo v lokalnem, regijskem in nacionalnem okolju temveč uspešno tudi že mednarodnem uveljavljeno blagovno znamko Mladinski center Prlekije. Tako se bo v jubilejnem letošnjem letu vsak mesec zvrstilo na območju kompleksa MCP-PC NVO na Spodnjem Kamenščaku po par pomembnih in zanimiv dogodkov za vso zainteresirano javnost od blizu in daleč.

Tokratni seminar je bil namenjen vsem profilom, pozicijam in generacijam, za nekatere kot preventiva, za druge kot kurativa, za tretje pa kot potrditev, da delajo prav. Govora je bilo, kako se razumeti z ljudmi, ki so drugačni od nas in jih ne razumemo ter jih po tihem ali pa naglas obsojamo. Nazorno in privlačno
je bilo prikazano, kako je možno, da ista situacija ali okoliščina nekoga nasmeje, drugega pa močno užali. Drugih ne moremo drugih prisiliti, da bi nas imeli radi in nas spoštovali, toda lahko se naučiti z njimi ustvarjati korektne odnose.

Ne moremo vedno izbirati okoliščin, konfliktov in odnosov, v katerih se bomo znašli, toda vedno lahko izberemo svoj odziv. Moje obnašanje je moja odgovornost. Vaše obnašanje je vaša odgovornost. Nič, nič, nič ampak res nič, ni samoumevno, zato izrecimo in razjasnimo pričakovanja. Vse seveda v ljubezni in spoštovanju, ob pravem času in na pravem mestu.

Seminar, v katerem so prisotni tudi zelo intenzivno neposredno sodelovali, je odlično izvedla Nena Dautanac, avtorica kar treh praktičnih publikacij za lažje razumevanje človeške narave: Kaj mobing ni; Žrtev ali zmagovalec? in Misli in čustva. Dautanac je sicer zavzeta motivacijska govornica, ki govori iz izkušenj in svoja predavanja podkrepi s primeri iz prakse. Predavanja so praktična, sproščena in obogatena z zanimivimi zgodbami.

Njeno temeljno poslanstvo je razvijanje celostne posameznikove osebnosti in njegovih potencialov. Predava ljudem vseh starosti in profilov tako v gospodarstvu kot tudi v javnih ustanovah in raznih organizacijah. V prostem času brezplačno dela z ljudmi v stiski. V njenem večurnem razlaganju je bogato popestrila in močno vzpodbudila nove poglede ter misli in očitno v prihodnosti tudi pozitivna dejanja ter ravnanja na tokratnem seminarju prisotnih.

Foto, tekst: Niko Mesarič