Vključenost

V Novem mestu aktivirali mlade za prostovoljstvo

18. 12. 2019 avtor: Uredništvo

Med 10. in 11. decembrom je Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto organiziralo mladinski dogodek in zaključni sestanek v okviru projekta INNOVOL – Innovative Volunteering Models with and for Youth, katerega namen je aktiviranje mladih za udejstvovanje v prostovoljstvu. 

Projekt INNOVOL povezuje 9 organizacij iz Brazilije, Bolgarije, Grčije, Italije, Poljske, Španije in Slovenije. Financiran je v okviru programa Erasmus+, Strateška partnerstva na področju mladine – ACPALA. 

Cilj projekta, ki se zaključi konec februarja 2020, je zagotoviti inovativne metode za povečanje zmogljivosti in sposobnosti upravljanja v neprofitnih organizacijah, ki delajo z mladimi in za mlade. Namen je aktivirati mlade in jih spodbuditi k udejstvovanju v prostovoljskih aktivnostih, tako v njihovih lokalnih okoljih kakor tudi širše. Posebna pozornost je namenjena vključevanju prikrajšanih skupin mladostnikov.

V okviru mladinskega dogodka je več kot 40 gostov iz partnerskih držav obiskalo sovrstnike na novomeških šolah. Udeleženci so obiskali Grm – Center biotehnike in turizma, Gimnazijo Novo mesto in Srednjo ekonomsko šolo Novo mesto, kjer so dijakom in drugim udeležencem predstavili države, iz katerih prihajajo in prostovoljske aktivnosti, ki jih izvajajo v okviru različnih neprofitnih organizacijah. Dogodek je bila enkratna priložnost za izmenjavo izkušenj in pogledov na prostovoljstvo s slovenskimi dijaki. Pogovarjali so se o tem, kdaj in kako so postali prostovoljci, zakaj so se sploh odločili za ta korak in kaj vse jim nove prostovoljske izkušnje sploh prinašajo.

Organizirane so bile dodatne aktivnosti, kjer so se mladi prostovoljci in mladinski delavci lahko preizkusili v peki in okraševanju božičnih piškotov, izdelavi adventnih venčkov in drugih božičnih okraskov. Obiskali so tudi Dnevni center za otroke pod okriljem Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in spoznali strokovne delavce in prostovoljce, ki vsak dan pripravljajo in izvajajo številne aktivnosti za otroke.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto