Kultura

V soboto je mednarodni dan muzejev

16. 5. 2024 avtor: Uredništvo
grafika

Vsako leto od 1977. na mednarodni dan muzejev, 18. maja, muzeji in galerije po vsem svetu odprejo svoja vrata, pripravljajo dogodke za obiskovalce in s programom opozarjajo na pomembno družbeno vlogo muzejev, zbirk, razstav in zgodovine.

Letošnja tema Muzeji za izobraževanje in raziskovanje poudarja, da muzeji prispevajo k celostnemu izobraževanju in raziskovanju.

Kam v muzeje na Slovenskem?

Bankarium, Muzej bančništva Slovenije 18. maja vabi na brezplačen ogled med 10. in 18. uro. Ob 11. uri pa bo potekal brezplačen voden ogled stalne razstave.

Hiša eksperimentov pripravlja dogajanje med 10. in 18. uro. Na dan dogodka je vstop po polovični ceni, število udeležencev pa je omejeno. Program dogajanje na na voljo na družbenih omrežjih Hiše eksperimentov.

Mestni muzej Krško na svetovni dan muzejev pripravlja brezplačen vstop v muzej, galerijo in grad Rajhenburg. Program je na voljo na povezavi.

Galerija Velenje ob 11. uri vabi na javno vodstvo po slikarski razstavi z avtorjem Žigo Kelencem. Več na povezavi.

Park vojaške zgodovine Pivka v soboto vsem obiskovalcem ponuja 50-odstotni popust pri nakupu vstopnic za osnovni muzejski ogled. Za ogled notranjosti podmornice in preizkus na enem izmed dveh simulatorjev letenja je obvezna predhodna rezervacija termina. Več na povezavi.

Galerija – Muzej Lendava ob mednarodnem muzejskem dnevu v soboto, 18. maja, vabi na brezplačen program in na koncert. Več na povezavi.

Kobariški muzej se z dodatno ponudbo pridružuje mednarodnemu dnevu muzejev. V soboto, 18. maja, je organizirano brezplačno vodenje po Kobariški zgodovinski poti ob 11. uri in brezplačno vodenje po stalni razstavi muzeja ob 14. uri. Zaželene so predhodne najave na ali na telefonski številki 041 714 071 ali 05 380 00 00. 

Koroška galerija likovnih umetnosti vabi na brezplačen javni ogled razstav in na dva dogodka: Javno vodstvo po razstavi Bogdan Borčić: Slika in prostor ter Bernekerjeva ustvarjalnica. Vstop je prost tudi za oba dogodka. Več na povezavi.

Galerija Murska Sobota bo v soboto odprta med 10. in 17. uro, za vse obiskovalce bo vstop brezplačen. Pripravili so tudi raznolik program.

Umetnostna galerija Maribor pripravlja sobotno družinsko ustvarjalnico. Udeležba na delavnici in ogled razstav sta brezplačna. Več na povezavi.

Mednarodni grafični likovni center vabi na brezplačen ogled stalnih in občasnih razstav ter na delavnico. Več o programu na povezavi.

Muzej za arhitekturo in oblikovanje ponuja prost vstop in pripravlja raznolik program.

Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki v soboto ponuja brezplačen vstop. Lepo vabljeni, da jih obiščete med 10. in 18. uro.

Muzej Velenje v soboto odpira vrata za brezplačen ogled stalnih in občasnih razstav.

V Tržiškem muzeju so povabili Jakoba Zalarja, učenca 8. razreda Osnovne šole Križe, ki se kot mladi raziskovalec zanima za zgodovino Tržiča, da bo predstavil svojo raziskavo o nekdanji tržiški železnici. 

Tolminski muzej z dogodki začenja že 17. maja z Likovnim potepom po Tolminu, v sklopu katerega bo muzej ob 18.00 uri odprli likovno razstavo z naslovom Naše vode. V soboto pa so vse razstave na voljo za brezplačen ogled. Več na povezavi.

Loški muzej Škofja Loka tudi letos sodeluje v mednarodni muzejski akciji, zato bo v soboto vstop brezplačen, muzej pa bo odprt do 21. ure. Ogledate si lahko vse stalne in občasne razstave.

Koroški pokrajinski muzej vabi, da si v soboto brezplačno ogledate stalne in občasne razstave v muzejskih enotah. Več na povezavi.

Notranjski muzej Postojna v soboto vabi na brezplačen program, dan pa bodo izkoristili tudi za slovo od začasne razstave Rock Postojna. Več na povezavi.

Dolenjski muzej Novo mesto bo v soboto med 9. in 17. uro svoja vrata brezplačno odprl za ogled stalnih in občasnih razstav ter za spremljajoče dejavnosti.

Goriški muzej letos ponuja prost vstop, brezplačna vodstva, delavnico in odprtje razstave. Program je na voljo na povezavi.

V Pomurskem muzeju Murska Sobota bo ob 15. uri potekalo javno vodstvo po razstavi Predmeti veselja, od 9. do 17. ure pa je prost vstop na muzejske razstave. Več na povezavi.

Mestni muzej in galerije mesta Ljubljana so pripravili prost vstop na številne oglede razstave in vodstva po razstavi, med drugim o modi in trajnosti.

Gorenjski muzej Ljubljana vabi na brezplačne oglede stalnih in občasnih razstav ter na javno vodstvo in ustvarjalno delavnico.

Pokrajinski muzej Koper bo letošnji mednarodni muzejski dan obeležil na gradu Prem, kjer bo v soboto, 18. maja, ob 18. uri, Ivan Simčič, kustos Pokrajinskega muzja Koper, predstavil stol, ki se po več kot 70. letih vrača na grad Prem. Od 10. do 18. ure bo brezplačen ogled razstav na gradu.

V soboto vas pričakujemo od 10. do 13.00 v Pokrajinskem muzeju Kočevje, od 13. do 15.00 pa v Likovnem salonu Kočevje. Ogled vseh razstav je brezplačen.

Medobčinski muzej Kamnik vabi da v soboto brezplačno obiščete razstave v vseh enotah muzeja.

Gornjesavski muzej Slovenije vabi na dogodke in brezplačne oglede občasnih razstav v muzejih od Kranjske Gore do Jesenic. Več na povezavi.

Mestni muzej Idrija svoja vrata brezplačno odpira med 10. in 19. uro, brezplačne oglede razstav pa ponujata tudi Cerkljanski muzej in Bevkova domačija. Več na povezavi.

Muzej novejše zgodovine Celje v soboto nudi prost vstop med 9. in 13. uro, ob 10. uri pa vodeni ogled po razstavi Živeti v Celju.

Pokrajinski muzej Celje bo dan muzejev obeležil s prostim vstopom za ogled vseh muzejskih zbirk v Knežjem dvoru in Stari grofiji. Odprti so med 10. in 18. uro.

Posavski muzej Brežice v soboto med 10. in 18. uro nudi prost vstop v muzej, pripravlja pa še odprtje ulične razstave s publikacijo Brežičanke in Brežičani ter njihovo življenje.

Državni muzeji

Državni muzeji Slovenije pod okriljem ICOM Slovenije že tradicionalno obeležujejo mednarodni dan muzejev s postavitvijo skupne razstave, posvečene osvetlitvi vsakoletne izpostavljene teme. Letos bo odprtje razstave ob Kavarni SEM pri Slovenskem etnografskem muzeju, Metelkova ulica 2, Ljubljana, v petek, 17. maja, ob 12. uri. Razstava bo na ogled do 9. septembra 2024.

Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova vabita na razstave, vstop je brezplačen. Program je na voljo na povezavi.

Narodna galerija vabi na brezplačen ogled stalne zbirke, stalne razstave Mirana Mušiča in občasne razstave Neopaženo ob cesti: Grafična tehnika Marjana Pogačnika. Pripravljajo pa tudi sobotno delavnico Galerijski popotniki, med 10. in 12. uro. Več na povezavi.

Vojaški muzej Slovenske vojske med drugim vabi na vodstvo po priložnostni razstavi General Rudolf Maister in boji za slovensko severno mejo in vodstvo po stalni razstavi strelnega orožja. Več na povezavi.

Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači bodo kustosinje in kustosi ponudili brezplačen vstop med 9. in 18. uro, ob 14. uri bo otroška ustvarjalna delavnica Podobe filma: Filmski plakat in ob 16. uri: voden ogled stalnih razstav. Več ne povezavi.

Muzej krščanstva na Slovenskem vabi na brezplačne ogled razstav in dogodke v samostanu Stična.

Tehnični muzej Slovenije vabi na brezplačen obisk muzeja v Bistri in ogled spremljevalnega programa, Muzej pošte in telekomunikacij pa prav tako ponuja prost vstop in dodatni program. Več na povezavi.

Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije ponuja brezplačen vstop in program med 10. in 18. uro. Več informacij je na voljo na povezavi.

Slovenski etnografski muzej brezplačno vodi na ogled stalnih in občasnih razstav med 10. in 18. uro. Več na spletnem mestu.

Prirodoslovni muzej Slovenije v soboto ponuja prost vstop, ob 11. uri vodstvo po razstavi Joannes Antonius Scopoli, izjemni glasnik naravoslovja na Slovenskem, ob 11. in 15. uri pa delavnico za vse generacije o invazivnih vrstah v Sloveniji.

Narodni muzej Slovenije vabi na dogodke na Muzejski in Metelkovi, na obeh lokacijah je tudi prost vstop. Program je dostopen na povezavi.