Aktivno državljanstvo

V živo z EYE Brežice: Mladost, ki aktivno in angažirano utripa “po evropsko”

24. 5. 2024 avtor: Jerneja Potočnik
EYE Brežice

Kaj vse je prineslo petkovo dogajanje na EYE Brežice? Prisostvovala mu je tudi naša dopisnica Jerneja, ki je strnila svoje vtise in podelila nekaj utrinkov.

Brežice te dni kot prvo izmed slovenskih mest gostijo evropski mladinski dogodek (angleško European Youth Event – EYE), ki poteka v organizaciji Zavoda Mladinska Mreža MaMa ter Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice ter na enem mestu združuje mlade različnih starosti in narodnosti.

Ob številnih aktivnostih, v katerih se prepletajo ustvarjalnost, kultura in prvine demokratičnosti, pa je v ospredju predvsem tema mladih in politične participacije ter hitro bližajočih se Evropskih volitev.

Petkovo dogajanje na EYE Brežice je po jutranji registraciji, sproščenemu spoznavanju ob kavi ter pozdravljanju znanih obrazov, začela otvoritvena slovesnost. Vidu Valiču so se s pozdravi in pomembnimi poudarki na odru pridružili župan Občine Brežice Ivan Molan, minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda, direktorica generalnega direktorata za regionalno politiko Sofia Alves, direktorica Mreže MaMa, mag. Maja Hostnik, predstavnik Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji Andrej Miholič ter evropski poslanki in poslanec – Irena Joveva, Ljudmila Novak in Matjaž Nemec, prisotne v dvorani ter vse, ki so si prireditev v živo ogledali preko prenosa v živo, pa so s povednimi videoposnetki k udeležbi na EU volitvah pozvali tudi številni vidni posamezniki_ce.

Kaj se dogaja na EYE? Mladi iz celotne EU na njem razpravljajo o ključnih družbenih vprašanjih ter oblikujejo in izmenjujejo svoje ideje o prihodnosti Evrope. Pred Brežicami so v letošnjem maju podobni dogodki potekali v Berlinu, Vilni in italijanskem Forliju.

Otvoritveni slovesnosti so sledile aktivnosti, razdeljene v tri časovne sklope, med njimi pa so se lahko udeleženci okrepčali s kosilom, pijačo ali posedanjem pod idiličnimi krošnjami, ki obdajajo Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice.

Med petkovim dogajanjem velja ob otvoritveni slovesnosti ter vseskozi potekajočih kulturno-umetniških kolonijah izpostaviti še številne aktivnosti – od TED govorov znanih obrazov – Teje Jugovic, Aljoše Bagola, Klare Eve Kukovičič ter Ane Mačič Kotnik; interaktivnih iger, delavnic in socialnih eksperimentov; posvetov, žive knjižnice z evropskimi poslanci_kami do simulacij diplomacije, umetniškega izražanja … Nikakor pa ne gre pozabiti sproščenega večernega zaključka v Party coni s koncertom DRILL-a in VAZZ-a.

Med udeleženci tudi dopisnica mlad.si

Petkovega dogajanja se je udeležila tudi dopisnica mlad.si Jerneja Potočnik, ki je svoje prve vtise strnila takole:

»Moje jutro se je začelo v Mariboru, svoje prve vtise pa pišem v Brežicah, ki te dni beležijo občutno nižjo povprečno starost ter v energičnem ritmu utripajo prav »po evropsko«. S tovrstnimi dogodki nimam prav veliko izkušenj, a za slovenski mladinski sektor ter slovensko mladino tako pomembnega dogodka si ne bi drznila zamuditi za nič na svetu. Izvrstna odločitev, vzdušje v Brežicah je namreč sproščeno in predvsem aktivno ter angažirano.«

»Da, besedi aktivno in angažirano mi v mislih odzvanjata že vse od jutra, ko sem opravila registracijo ter skupaj z ostalimi udeleženci počakala na otvoritveno slovesnost. Ob pogledu na številne zbrane mlade in ob hitrih klepetih mi je namreč postalo jasno, da so v Brežicah te dni zbrani mladi, ki jim je mar. Mar za nas, za mlade, za Slovenijo, za Evropo.«

»Aktivni in angažirani mladi, ki so odprti za nova znanja, ki presenečajo s svojimi jasnimi argumenti, ki navdušujoče kritično razmišljajo, ki živijo trajnost, ki gredo skozi življenje z roko v roki s kreativnostjo … Priznati moram, da me, sedaj, ko skušam strniti prve vtise, prevevata ponos in pričakovanje. Evropi se namreč s takšnimi mladimi vsekakor dobro piše. Ne samo Evropi kot politični skupnosti Evropske unije, ampak številnim področjem našega življenja. Komaj čakam, da te mlade s tako jasnimi stališči in neomejeno kreativnostjo vidim na delovnih mestih, na političnem parketu, pri vplivanju na potrošniške trende …«

»In komaj čakam, da jih 9. junija vidim na volitvah za Evropski parlament. Da se jih bodo udeležili, namreč ni dvoma.«

»In kaj sem, razen razmišljanja o prihodnosti, v Brežicah počela jaz? V sklopu žive knjižnice sem pobližje spoznala evropsko poslanko Ljudmilo Novak, prisluhnila TED govoru Klare Eve Kukovičič ter Ane Mačič Kotnik, se ob kosilu podružila z drugimi udeleženci, zapisala nekaj svojih misli o prihodnosti EU, klepetala ob kavi …«

»Naj zaključim takole: prišla sem kot Mariborčanka, odhajam pa kot ponosna Evropejka.«