Kultura

Vabilo na Koncert za podnebno in družbeno pravičnost

3. 6. 2022 avtor: Uredništvo
koncert za podnebno in družbeno pravičnost

Vabimo vas na Koncert za podnebno in družbeno pravičnost, ki bo v torek, 7. junija, ob 21.00 uri Potekal v Križankah.

Masayah, Živa Ploj Peršuh, simfonični orkester Music for the Future in drugi gostje tega vsebinsko večplastnega koncerta bodo na odru Križank združevali na videz nezdružljive umetniške parametre. Klasična glasba, rap, avtorski beati, njihove priredbe, poezija in uglasbeni teksti bodo skozi prizmo simfoničnega zvoka v priredbi Matije Krečiča in posebne odrske postavitve Mateja Filipčiča narasli v močno poudarjeni momentum, ki povzdigne mlade kot znanilce sprememb za ohranitev zdrave narave in družbe ter odločitev, ki jih mora narediti vsak posameznik najprej pri sebi. 
 
Koncert bo silovit nagovor poslušalcev z izvedbo skladbe za godalni orkester in tolkala (Negotovi) Štirje letni časi – Ljubljana 2050 Antonija Vivaldija in algoritmov umetne inteligence, ki neposredno predoči močno načeto okolje in negotovo prihodnost narave.

Če je originalna Vivaldijeva skladba iz leta 1725 povzetek neokrnjene narave, nas bo nova zvočna verzija prikaza narave mesta Ljubljana, kakršna bo v letu 2050, presunila.

»Siva zaprašena mesta, skozi prizmo človeka
razgrajena telesa in ostanki azbesta,
pomežik iz gnezda, kjer spijo vsa čutila,
nihče zares ni vedel, kam nas bo ta pot vodila,
iz teme v temo smo nazadovali, … »

Odpri oči in spregovori, nam sporočajo glasniki mlajše generacije, raperji MasayahEmkej, Drill, Slick, Vazz, N3, Matter Dacho, Tunja, Žena, La Bagra, Smirbe, Chiro, Ghet ter ob tem aktivirajo, tematizirajo, interpretirajo pesmi naših pesniških velikanov Prešerna, Župančiča, Zajca, Šalamuna in drugih, zbrane v knjigo slovenske uporniške poezije in nov album H2SO4.
Oder bodo delili z glasbeniki orkestra Music for the future in dirigentko Živo Ploj Peršuh, solistko na violini Majo Horvat in Ivanom Lotričem. Njihov združeni glas je duh časa, glas prihodnosti, ponujeno upanje in srce.
 

»Posodim ti srce
in, prosim, ne ga stret,
prevečkrat mi ta svet je
pokazal svoj portret.«

V sklopu Koncerta za podnebno in družbeno pravičnost je mogoče donirati za pomoč sodelujočim glasbenikom in njihovim družinam iz Ukrajine ter za UNICEF-ove programe pomoči za otroke in družine iz Ukrajine.

Vir: ART BSA