Info točka / Zdravje

Varne točke za mlade

9. 11. 2018 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF

UNICEF v najnovejšem mednarodnem poročilu o nasilju v šolah opozarja, da je polovica vseh mladostnikov na svetu že bila vpletena v medvrstniško nasilje v šoli ali njeni okolici. S tem namenom so po Sloveniji ustvarili kar 700 Varnih točk, kjer lahko mladi v stiski poiščete pomoč vse dni v letu.

Kaj so Varne točke? Gre za posebej označene javne prostore kot so mladinski centri, policijske postaje, lekarne, knjižnice, zavarovalnice, banke, cvetličarne, trgovine itd., ki prostovoljno nudijo pomoč mladim v stiski. V njih deluje skupaj že več kot 1.300 posebej za ta namen usposobljenih prostovoljcev, ki otrokom in mladim priskočijo na pomoč, če so se ti na primer izgubili, jim grozijo vrstniki, ne morejo priti domov oziroma bi želeli priti v stik s starši.

Kje so Varne točke? Varne točke najdete v 76 krajih po vsej Sloveniji. Prepoznamo jih po posebni nalepki, smejoči se hiši, ki je nameščena na vidno mesto ob vhodu. Oglej si na novo vzpostavljeno spletno stran Varnih točk, kjer najdeš seznam točk za območje celotne Slovenije.