Zdravje

Velika nagrada Evropske komisije iniciativi “Heroji furajo v pižamah”

13. 11. 2019 avtor: Uredništvo

Heroji furajo v pižamah“, vseslovenska družbeno odgovorna iniciativa, ki si prizadeva za manj voženj pod vplivom alkohola, zlasti med mladimi, je ponovno nagrajena. Tokrat z veliko strokovno nagrado Jacques Barrot, ki je bila slavnostno podeljena ob 15. obletnici Evropske listine o varnostni v cestnem prometu (European Road Safety Charter, ERSC). Nagrade je 9. oktobra 2019 v Bruslju razglasila evropska komisarka za promet Violeta Bulc

ERSC je največja platforma civilne družbe za varnost v cestnem prometu, podpira pa jo 4.000 podpisnikov iz celotne Evrope. Vsako leto izmed držav Evropske unije nagradi najboljše prakse za njihov prispevek k varnejšim cestam Evrope.

Letos je strokovna javnost, med štirimi dobitniki nagrade Jacques Barrot od leta 2016 dalje, izbrala tudi dobitnika velike nagrade Jacques Barrot Grand Prize med leti 2016 in 2019Zmagovalec je bil Zavod VOZIM s partnerji iz Slovenije, nagrado pa sta podelili gospa Béatrice Barrot in Violeta Bulc, evropska komisarka za promet.

“Heroji furajo v pižamah” so inovativna akcija medsektorskega povezovanja za zmanjšanje voženj pod vplivom alkohola ter rabe alkohola med mladimi. Povezovanje poteka med mladimi, mladinskimi centri in lokalnimi odločevalci, nacionalnimi strokovnjaki s področja prometne varnosti in javnega zdravja, starši ter podjetji. Gre za edinstven projekt, ki orje ledino na področju povezovanja različnih deležnikov/akterjev s poslanstvom izboljšanja prometne varnosti in zmanjšanja škodljive rabe alkohola med mladimi v lokalnem okolju.

Prejeta nagrada še dodatno potrjuje pravilni strokovni pristop, ki so ga udejanjili in prispevajo k oblikovanju ter implementaciji konkretnih rešitev, ki vodijo v izboljšanje prometne varnosti v lokalnih okoljih. Eden od inovativnih vidikov iniciative je tudi v potencialu za prenos izven meja Slovenije in mednarodnemu aktiviranju ciljne javnosti, aktivnosti po vzoru slovenskih Herojev pa se bodo začele izvajati v Belgiji in na Portugalskem v sklopu programa Erasmus+ Mladi v akciji, ključni ukrep 2, Strateška partnerstva na področju mladine. 

Prav tega, da je bil projekt prepoznan kot vreden izvajanja tudi v tujini, je vesela tudi Violeta Bulc, evropska komisarka za promet: Iskrene čestitke Zavodu VOZIM za osvojitev nagrade Grand Prix Jacques Barrot za EU odličnost na področju varnosti v cestnem prometu! Njihova akcija “Heroji furajo v pižamah” je v zadnjih štirih letih prejela številne nagrade (EU Road Safety Excellence Award and Jacques Barrot Prize)! Veseli me, da bodo svoje prakse delili s partnerji v Belgiji in na Portugalskem ter skupaj naprej razvijali projekte za prometno varnost mladih.

David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM, je ob prejeti nagradi povedal: “Izjemno veseli in hvaležni smo, da je strokovna javnost prepoznala kakovostni in celostni pristop iniciative Heroji furajo v pižamah. To nam nikakor ne bi uspelo brez aktivnega dela vseh partnerjev, zato je to naša skupna nagrada. Upamo pa, da bo to še močnejša zaveza vsem lokalnim skupnostim – občinam, saj so one tiste, ki lahko v lokalnem okolju v sodelovanju z njihovimi deležniki naredijo največ konkretnih aktivnosti za manj voženj pod vplivi alkohola. Hkrati pa izkoriščamo to nagrado kot poziv Ministrstvu za infrastrukturo in Ministrstvu za pravosodje ter poslancem za sprejem nujno potrebnih dopolnitev zakonskih sprememb na področju vožnje pod vplivom alkohola. Nam pa je zaveza za nadaljevanje in razširjanje iniciative na področje preprečevanja zasvojenosti. “

Do sedaj je bilo v okviru iniciative “Heroji furajo v pižamah” vključenih 13.058 mladih. 8 občin se je s sprejetem akcijskih načrtov zavezalo h konkretnim aktivnostim za izboljšanje prometne varnosti. Hkrati pa so 12 občinam, kjer vseh aktivnosti niso izvajali, razdelili pakete »prve pomoči« za lažjo uvedbo ukrepov za manj voženj pod vplivom alkohola. Na herojskih vožnjah je bilo varno prepeljanih preko 500 mladih. Akcija pa je imela tudi odlično medijsko podporo in prepoznavo v širši javnosti.

Prejeta nagrada Zavodu VOZIM in partnerjem predstavljata motivacijo za nadaljnje povezovanje različnih akterjev in širjenje zavedanja o pomenu prometne varnosti z novimi inovativnimi pristopi. Zavod VOZIM in Luna\TBWA letos skupaj vstopata že v 3. sezono iniciative “Herojev v pižamah”, ki bo ob pomoči novih partnerjev in inovativnih rešitev še odmevnejša.

Zavod VOZIM je iniciativo “Heroji furajo v pižamah” izvedel v sodelovanju z Luno\TBWA, Toyoto Slovenije, Zavarovalnico Generali, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Ministrstvom za zdravje in Javno Agencijo RS za varnost prometa ter drugimi partnerji in podporniki.
Vir in foto: Zavod VOZIM