Angažiraj se / Stanovanja

Vodič za najem stanovanja ali sobe

6. 8. 2019 avtor: Uredništvo

Poletje se izteka in vsi vemo, kaj to pomeni: začetek novega šolskega in študijskega leta. Tistim, ki se šolate ali študirate izven svojega kraja pa hkrati pomeni tudi iskanje odgovora na vprašanje: kje bom spal_a? Najbolj ugodna rešitev so dijaški in študentski domovi, kot alternativa pa je vedno na voljo tudi najem sobe ali stanovanja. Kako do najema in na kaj morate biti pozorni pa spodaj.

Na katera vprašanja si moraš najprej odgovoriti?

Ko imaš odgovore na ta vprašanja, greš v lov za stanovanjem.

Iskanje stanovanja ali sobe

Idealno je, da imaš za iskanje primernega stanovanja ali sobe na voljo vsaj mesec dni. V juliju in avgustu se veliko študentov izseli, kar ne vpliva bistveno na ceno, na ponudbo pa bistveno, septembra pa je naval na iskanje stanovanj največji. Na podlagi določenega budžeta greš v lov za stanovanjem. Na voljo je kar nekaj spletnih lovišč, najbolj uporabna so:

Ogled stanovanja 

Pred ogledom stanovanja se pozanimaj, kako je z opremljenostjo ter kakšni so osnovni pogoji najema (dolgoročni najem, varščina, pogoji plačevanja najemnine,…). Ko se dogovorite za ogled stanovanja bodi pozoren_a (najbolje, da imaš pri sebi seznam) na:

Pred najemom

Ko si uspešno ulovil_a primerno sobo ali stanovanje, ti ostane še dogovor z najemodajalcem o pogojih najema in plačevanja. Pred podpisom pogodbe se pozanimaj o:

In če želim cimra, cimro?

Največja prednost deljenja sobe ali stanovanja so seveda deljeni stroški, najbolj v primeru, da se odločiš za bivanje v isti sobi. Vendar tudi tu pozornost ni odveč: oddajajo se lahko sobe z več kot dvema posteljama, kar, če ni res ogromna, pomeni res malo osebnega prostora, cena pa je lahko določena na posteljo, ne na sobo. Imeti cimra predstavlja tudi neke vrste osebnostni in test tega, kako se znajdemo v skupnem bivanju z nekom, ki ga morda ne poznamo dobro. Pripravljeni moramo biti na sklepanje kompromisov, obzirnost in potrpežljivost, na organiiziranost in skupno preživljanje časa. Hkrati pa pomeni tudi deljenje obveznosti, družabnost, več glav pa tudi vedno več ve. ;). Pa vseeno, preden nekoga povabiš v svoj življenski prostor (kar pomeni, da te bo po pol leta bivanja poznal mogoče bolje kot se sam_a), je dobro, da si oba ali obe odgovorita na naslednja vprašanja:

Kaj je še dobro vedeti?