Zabava in prosti čas

Vrata odpira tudi mladinski center Klub Jedro

5. 6. 2020 avtor: Uredništvo

Tudi iz Javnega zavoda Sotočje Medvode sporočajo, da se po preklicu epidemije Covid-19 in z njo povezanih ukrepov, odpirajo vrata mladinskega centra Klub Jedro. Vrata odpirajo s kabarejem, nadaljevali pa bodo tudi s počitniškim varstvom za otroke.

V času zaprtja zaradi korona virusa, so mladinski delavci mladim nudili brezplačno učno pomoč ter pomoč za socialno ogrožene mlade. Veliko mladih, ki sodelujejo v programih mladinskega centra je bilo vključenih v civilno zaščito, kjer so opravljali prevoze hrane in zdravil starejšim v Medvodah ter vzpostavili klicni center za pomoč potrebnim.

Pri razmisleku, kdaj odpreti, so se odločili, da počakajo na preklic epidemije oziroma rahljanje ukrepov do te mere, da se lahko programi kvalitetno izvajajo. “Ni nam bil cilj, da čimprej odpremo mladinski center, temveč, da ga odpremo takrat, ko bo možno z delom nadaljevati vsaj v približno enaki meri kot prej,” razlaga Rok Tomšič, vodja mladinskih programov. Kot pravi, je bil postopek odpiranja po fazah.

Najprej so omogočili aktivnosti, ki se dogajajo v manjših skupinah, kjer je bilo možno upoštevati vse državne ukrepe, kasneje so odprli studio-vadnico, da lahko mladi glasbeniki nemoteno nadaljujejo z vajami. Šele po preklicu epidemije so se odločili za organizacijo prvega dogodka, ki bo ustrezal državnim kriterijem oziroma ukrepom povezanih s Covid-19. Prvi dogodek bo kabare, kjer je na voljo omejeno število vstopnic ter ustrezna razporeditev stolov s priporočljivo razdaljo. Po vseh aktivnostih se prostor ustrezno čisti in razkužuje. Naslednji večji projekt je počitniško varstvo, ki ga bodo izvajali na enak način kot prejšnja leta, saj je epidemija preklicana in je tovrstne dejavnosti možno izvajati na enak način. Kar se razlikuje od lanskega leta je, da morajo starši ob prihodu otroka prinesti podpisano izjavo, da je otrok zdrav, v zadnjih 14 dneh ni imel bolezni ali znakov bolezni ter ni bil v stiku z obolelimi. Primer si lahko pogledate na njihovi spletni strani tukaj

Osebno bi priporočal naj mladinski centri preučijo ukrepe in naj z dogodki ne gredo “z glavo skozi zid” samo zato, da bi imeli dogodke. Priporočam, da začnejo z manjšimi dogodki, ki so v preteklosti vseeno privabili dovolj ljudi, predvsem pa, da poskrbijo za ustrezno razkuževanje in upoštevajo priporočila vlade v primeru obiska inšpektorata ali morebitne prijave policiji s strani lokalne skupnosti. V primeru, da organizacija ni sigurna kako in kaj z izvedbo aktivnosti, svetujem naj se obrnejo na pooblaščene pravne službe, da ne bi prišlo do neljubih situacij in morebitnih kazni,” zaključuje Tomšič.  

Mladinski center se po treh mesecih tako zopet odpira in sicer s kabarejem, ki se bo zgodil 12. junija v Klubu Jedro v izvedbi plesne skupine Glam Squad Burlesque, ki je so svojo kariero začeli ravno v Klubu Jedro. Nastopajoče so tokrat pripravile nastope na temo Evrovizije, ki bodo zopet satirično, kritično in humoristično obarvane. Njihovi nastopi vedno kritično obsojajo neenakost med spoloma in spodbujajo mlade, naj se ne sramujejo svojih teles.

Kot že rečeno, se 29. junija v Klubu Jedro začenja počitniško varstvo za medvoške otroke, stare od 6 do 10 let. Za program varstva, ki temelji na ustvarjalnih delavnicah in športnih aktivnostih, predvsem pa druženju otrok, skrbi mlada izkušena ekipa mladinskega centra. Število prijav je omejeno na 40 otrok na posamezni termin.

Vir in foto: Javni zavod Sotočje Medvode