Izobraževanje

Young StatS – povezovanje mladih raziskovalcev in vrhunskih znanstvenikov

10. 8. 2022 avtor: Uredništvo

Za slovensko znanost (na področju statistike) je značilna zaprtost pri mednarodnih sodelovanjih, prav tako je v primerjavi z mednarodno sfero zanimanje za raziskovalno statistiko med mladimi manjše.

Odlično priložnost za preboj pri omenjenih težavah predstavlja projekt YoungStatS, ki je v zadnjih dveh letih zaživel v okviru skupine Young Statisticians Europe in združenja FENStatS, s podporo vodilnih mednaordnih združenj s področja matematične statistike, verjetnosti in ekonometrije.

Program mladim in širši javnosto predstavlja širšo sliko statistike s ciljem spodbujanja mladin na področju verjetnostne statistike. V okviru projekta enkrat do dvakrat na mesec pripravijo večji spletni seminar, kjer trije ali štirje mladi raziskovalci dobijo priložnost, da predstavijo svojo raziskovalno temo. Spletni format mladim omogoča priložnosti razprave z vrhunskimi znanstveniki, med njimi tudi Nobelovimi nagrajenci.

Verjetnostna statistika je skupaj s področji strojnega učenja, umetne inteligence in podatkovne znanosti trenutno eno izmed področji, je trenutno ena izmed najbolj aktualnih področij raziskovanja, njena aktualnost pa se bo le še povečevala. Mednarodni raziskovalni center s področja umetne inteligence pa se vzpostavlja tudi v Sloveniji.