Kultura

Z živo knjižnico do razbijanja predsodkov

30. 10. 2019 avtor: Uredništvo

Ste že kdaj razmišljali o tem, kaj so in kakšne so vaše osebne okoliščine? Kateri so vaši predsodki in stereotipi? Poznate zakon o varstvu pred diskriminacijo?  Na ta vprašanja in mnoga druga so v Mladinskem cenrtu Idrija iskali odgovor skozi interaktivni delavnici, ki sta jo organizirala predavatelja iz društva Legebitra.

Predstavila sta metodo žive knjižnice! Deluje kot običajna knjižnica, le da si namesto knjig izposojate “žive knjige”, predstavnice in predstavnike različnih manjši in marginaliziranih skupin. V pol ure “branja”, lahko žive knjige vprašate vse, kar vas zanima, in tako naslovite nekatere strahove, predsodke in stereotipe, s katerimi se soočamo v vsakdanjem življenju.

Ker se spogledujejo z idejo organiziranja žive knjižnice tudi v Idriji, so v sredo 16. 10. 2019 v prostorih MC Idrija imeli usposabljanje, na katerem so se nam pridružili tudi predstavniki Osnovne šole IdrijaCentra šolskih in obšolskih dejavnosti in idrijskega Zavoda za turizem.

V maldinskem centru so veseli vsebinske podlage, potrebne za organizatorje, in tudi napotkov za načrtovanje in organizacijo ter deljenje bogatih izkušenj predavateljev. “Zelo se jima zahvaljujemo za izvedbo in se veselimo sodelovanja!” zaključujejo v MC Idrija.

Vir: Mladinski center Idrija