Začenja se novo šolsko leto

26. 8. 2022 avtor: Uredništvo

Prvi šolski dan je za ovinkom, v šolske klopi se osnovnošolci in dijaki vračajo v četrtek, 1. septembra. Kakšne spremembe s seboj prinaša novo šolsko leto?

Ukrepi za omejevanje okužb s Covid-19

Minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič je na 8. konferenci ravnateljic in ravnateljev vzgojno-izobraževalnih zavodov v Republiki Sloveniji poudaril, da v novo šolsko leto »vstopamo mirno, pouk se bo izvajal v šoli, otroci in zaposleni ne bodo nosili zaščitnih mask, na šolsko leto smo vsi dobro pripravljeni«.

Za omejevanje okužb s Covid-19 v šolah so tako na NIJZ pripravili dva scenarija. Prvi predvideva samotestiranje učencev in dijakov s simptomi okužbe in tveganimi stiki za okužbo, drugi, ki nastopi ob poslabšanju situacije v državi, oziroma drugačni različici virusa, pa predvideva obvezno samotestiranje enkrat tedensko za vse.

Testi bodo učencem in dijakom v lekarnah na voljo od ponedeljka, 29. avgusta, s kartico zdravstvenega zavarovanja. Mesečno jim bo na voljo 10 brezplačnih testov, samotestiranje pa bodo opravili doma.

Šolske počitnice v šolskem letu 2022/2023

Letošnje šolsko leto prinaša nekaj sprememb tudi na področju šolski počitnic, zimske počitnice bodo namreč prestavljene že na konec januarja:

(jugovzhodna Slovenije (razen občin Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel), koroška, podravska, pomurska, savinjska in posavska)

(gorenjska, goriška, notranjsko-kraška, obalno-kraška, osrednjeslovenska in zasavska statistična regija ter občine jugovzhodne Slovenije: Ribnica, Sodražica, Loški Potok, Kočevje, Osilnica in Kostel)