Aktivno državljanstvo

Začetek evropskega tedna mladih v dialogu mladih z evropskimi poslanci in odločevalci

15. 4. 2024 avtor: Mladinska mreža MaMa
mladi

V petek, 12. 4. 2024 je v organizaciji Mreže MaMa in Celjskega mladinskega centra potekal zaključni dogodek projekta Klikni: Naroči se na EU – nacionalna konferenca mladinskega dialoga, ki se ga je udeležilo več kot sto mladih iz celjske regije.

V okviru omenjenega evropskega projekta so mladi na šestih dogodkih v šestih slovenskih regijah kot najpomembnejše izzive izpostavili področja izobraževanja, varnosti in miru v EU ter socialne varnosti, zato so bile tudi to glavne teme petkovega dialoga mladih z evropskimi poslanci_kami in odločevalci_kami.

Gre za enega od pomembnejših dogodkov za mlade, ki dokazuje, da ima mladinsko delo danes ključno vlogo pri spodbujanju aktivnega državljanstva mladih. S pomočjo različnih programov in projektov ter z uporabo metod mladinskega dela namreč mladi pridobivajo znanja, veščine in izkušnje, ki jim omogočajo aktivno udeležbo v družbi in lažji prehod v zrelo, delovno dobo.

Petkov dogodek v prostorih mladinskega centra Celje je bil hkrati tudi prvi dogodek v okviru evropskega tedna mladih, ki poteka pod geslom Izrazi svojo vizijo. Namen evropskega tedna mladih je promocija aktivnega državljanstva, ozaveščanje o vključevanju mladih v procese odločanja ter spodbujanje dialoga med mladimi in oblikovalci politik. V Sloveniji bodo mladinske organizacije v okviru tega projekta izvedle več kot 100 različnih dogodkov za mlade in z mladimi.