Vključenost

Zadnja točka Na polovici poti

6. 11. 2019 avtor: Uredništvo

Pekarna Magdalenske mreže od aprila do novembra 2019 izvaja projekt Na polovici poti. Na različne načine so ozaveščale_i o spoštovanju in sprejemanju pripadnic_kov različnih etničnih skupin, begunk_cev in migrantk_ov. Projekt je bil razdeljen na tri vsebinske sklope, ki so se medsebojno časovno prepletali. Opozarjali so na nujnost dialoga, informiranja ter iskanja kakovostnih in argumentiranih informacij o aktualnih družbenih temah in nas hkrati opominjali na številne nikoli dokončane poti tistih, ki iščejo boljše življenje.

Projekt zaključujejo z otvoritvijo razstave fotografij Gregorja Salobirja, ki so nastajale ob aktivnostih. Na zaključnem dogodku bo predstavljena knjižica “Podobe v iskanju vprašanj” in ozaveščevalni plakati, na ogled pa bodo tudi na natečaj “Ni prave poti” prispele animacije

Knjižica “Podobe v iskanju vprašanj” je nastala na podlagi pogovorov, ki sta jih z mladimi izvedla priseljenka in priseljenec iz Makedonije in Eritreje. V sproščenem vzdušju sta tako od mladih izvedela odgovore na vprašanja, ki so se jima porajala glede načina življenja mladih v Mariboru, med vsemi vključenimi pa se je vzpostavilo iskreno zanimanje za posameznice_ke in njihove zgodbe. Namen pogovorov je bil mladim iz lokalne skupnosti približati zgodbe priseljencev in beguncev in se hkrati izogniti dodatni eksotizaciji ter viktimizaciji. Zaradi institucionalnih ovir, jezikovnih in kulturnih značilnosti, namreč mnoga vprašanja ostajajo neodgovorjena in otežujejo bivanje priseljenk_cev v lokalnem okolju. V fizični obliki jo lahko dobite na različnih lokacijah po Mariboru, spletno pa lahko preberete na tej povezavi. Ob pogovorih so nastale tudi fotografije, ki so bile oblikovane v ozaveščevalne plakate.  

V avgustu so v sodelovanju s Srednjo šolo za oblikovanje v Mariboru izvedle_i delavnico stop animacije. Tri dni so v kreativnem vzdušju ustvarjale_i na temo nikoli dokončanih poti tistih, ki zaradi vojn, podnebnih sprememb in ekonomskih kriz iščejo boljše življenje drugje. Nastale animacije so sodelovale v natečaju, na katerega so vse skupaj prispela 4 dela, ki si jih lahko ogledate tudi na youtub profilu Pekarne Magdalenske mreže.   

Zaključni dogodek tako povezuje aktivnosti projekta Na polovici poti – v fotografski objektiv ujete trenutke druženjaizmenjave izkušenj ter znanjdružbeno angažirane umetnosti, predvsem pa gradnjo odprte, solidarne družbe in hkrati služi za predstavitev nastalega materiala.

Vir: Pekarna Magdalenske mreže Maribor
Foto: Gregor Salobir, arhiv Pekarna Magdalenske mreže Maribor