Kultura / Zabava in prosti čas

Zaključena še ena sezona ŠILE – Šolske impro lige

30. 6. 2023 avtor: Društvo IMPRO
zaključek sezone impro lige

S 26. sezono ŠILE – Šolske impro lige, programom za kulturno razgibavanje dijakov, ki nepretrgoma deluje že od leta 1997, so zaključili 16. 6. v nabito polni domači gledališki dvorani Dijaškega doma Tabor v Ljubljani. Pokal je romal v roke ekipe Šiškebab Gimnazije Šiška, 2. mesto je osvojila ekipa Sirene z Gimnazije Bežigrad, 3. Mesto pa Minijoni z Gimnazije Nova Gorica. Podelili so še nekaj posebnih nagrad.

Nastopajoči na ŠILA finalu in nagrajenci sezone 2022/23, foto: Matevž Rems
Nastopajoči na ŠILA finalu in nagrajenci sezone 2022/23, foto: Matevž Rems

ŠILA – Šolska impro liga je mladinski program improvizacijskega gledališča, v katerem sodelujejo številne dijaške skupine z različnih koncev Slovenije, ki se znotraj programa povezujejo v gledališkem ustvarjanju. S podporo izkušenih gledaliških mentorjev se skupine urijo na rednih vajah skozi celo šolsko leto, nato pa se v prijateljsko-tekmovalnem duhu srečujejo na odru. Predstave potekajo celo sezono, saj v programu sodeluje preko 20 mladinskih skupin iz vse Slovenije. Predstave ponujajo kvalitetno zabavno in kulturno doživetje za mladino, saj lahko svoje vrstnike podpirajo, predlagajo iztočnice za izvedbo improviziranih prizorov in jih tudi ocenjujejo.

Na finalu so podelili še 7 nagrad najbolj ošiljenim v sezoni

Intro točke so prvi stik publike in ekipe ter priložnost, da se ekipa predstavi na kakršen koli način želi. Nekatere intro točke pa izstopajo po svoji domiselnosti, zabavnosti ali izvedbi. Letos je nagrado za najboljšo intro točko dobila ekipa Gimnazija Šiška: Zmenek na Šiškebabu.

Zmenek na Šiškebabu, foto: Matevž Rems
Zmenek na Šiškebabu, foto: Matevž Rems

Tehniki in tehnice na lučeh in zvoku so nepogrešljiv del predstav. Brez njih bi improvizatorji dobesedno tavali v temi in tišini. Najbolj čarobne trenutke na odru je letos pričarala najbolj ošiljena tehnica sezone Doroteja Jemec

Kaj imajo skupnega improvizatorji na odru in publika? Vsi so prepuščeni v skrbne roke moderatorjev in moderatork. Letos je za vse še posebej lepo skrbel najbolj ošiljen moderator Jošt Jesenovec.

Najbolj ošiljen moderator sezone 2022/23 Jošt Jesenovec, foto: Matevž Rems
Najbolj ošiljen moderator sezone 2022/23 Jošt Jesenovec, foto: Matevž Rems

Vse sodnike in sodnice povezuje ljubezen do improvizacije, čut za pravičnost in to kako dobro izgledajo v črnih halijah. Najbolj ošiljen sodnik je letos postal Jure Povšin.

Prvi obrazi, ki jih vidite, ko vstopite v dvorano, so ŠILA prostovoljci in prostovoljke. Vse leto vestno prodajajo karte in v objektiv ujamejo vse lepe trenutke na odru. Najbolj pa je letos iztopal najbolj ošiljen prostovoljec Izak Kabir Khan (Gimnazija Bežigrad).

Prav vsi šilarji in šilarke si zaslužijo posebne nagrade. Za svojo kreativnost, sodelovanje, pogum, pozitivno energijo, in še bi lahko naštevali. Najbolj pa sta letos na odru zasijala najbolj ošiljena improvizatorja sezone Adrian Grošelj (Gimnazija Poljane) in Sara Mitrovič (Gimnazija Moste).

ŠILA finale 2022/23
foto: Matevž Rems
foto: Matevž Rems

V Društvu IMPRO se zahvaljujejo vsem sodelujočim improvizatorjem, improvizatorkam, šolam in organizacijam, informatorjem, informatorkam, fotografom, fotografinjam, mentorjem, mentoricam in ostalemu osebju za še eno čudovito sezono.

Predvsem pa hvala vsem gledalcem, ki v ŠILI že leta soustvarjajo predstave!