Mobilnost mladih

Zaključila se je mednarodna mladinska izmenjava Zdrav duh v zdravem telesu

22. 8. 2022 avtor: Zavod Novo mesto – Mladinski center Oton

V okviru programa Erasmus + mladi v akciji, Ključni ukrep 1, mednarodne mladinske izmenjave so v MC Oton izvedli prvo mladinsko izmenjavo z naslovom Healthy body Healthy life. Izmenjava med finsko in slovensko skupino je potekala en teden, od 31. 7. do 7. 8. 2022. Udeležilo se je 10 finskih mladih z dvema mladinskima vodjema ter prav tako 10 novomeških mladih z dvema mladinskima vodjema.

Prvi dan izmenjave je potekal v duhu spoznavanja, povezovanja, izražanja pričakovanj, predlogov in strahov s strani udeležencev ter oblikovanja delovnih skupin. Na koncu so izvedli tudi refleksijo celotnega dne.

Drugi dan njihove izmenjave je potekal zelo povezovalno in aktivno. Začeli so z lahkim prebujanjem in pilatesom ter nadaljevali z igrami za grajenje skupnosti, komunikacijskimi aktivnostmi itd. Velik poudarek so namenili komunikaciji in medkulturnemu učenju. Dan so zaključili z medkulturnim večerom. Finci so predstavili Slovenijo, Slovenci pa Finsko.

Tretji dan so zopet začeli s pilatesom ter nadaljevali z delavnico o spoznavanju orodja za beleženje kompetenc mladih (youthpass). Nekaj časa so si vzeli tudi za izdelovanje priročnika na temo zdrave prehrane, gibanja in duševnega zdravja. Popoldan jih je čakalo plezanje in delavnice na temo samopodobe, zvečer pa kviz.

Četrti dan izmenjave so se prebujali in sproščali s pilatesom, po vadbi pa sta sledili delavnici o obvladovanju stresa in nenasilni komunikaciji. V popoldanskih urah so izvedli kuharsko delavnico z Anito Ferlin in Juretom Galičičem iz Masterchefa, zvečer pa so imeli šov talentov, kjer so se udeleženci predstavili s svojimi talenti.

Peti dan je bil povsem športno obarvan. Odšli so v Pustolovski park na Otočcu in nadaljevali s tečajem golfa na golf igrišču na Otočcu pri gradu Struga. Tudi šesti dan izmenjave je bil športno obarvan. Razdeljeni v tri skupine so izmenjujoče športali na supih na reki Krki, ježi konj v Češči vasi in veslanju po reki Temenici.

Zadnji dan izmenjave se je začel z delavnico z naslovom Misija nemogoče, na kateri so morali mladi promovirati končni izdelek izmenjave na temo gibanja, prehrane in duševnega zdravja. Popoldan so pisali pisma samemu sebi, ki jih bodo prejeli čez eno leto, zvečer pa so imeli poslovilno zabavo.