Izobraževanje

Zaključilo se je najbolj neobičajno šolsko leto

29. 6. 2020 avtor: Uredništvo

Pretekli teden se je za 191.663 osnovnošolk in osnovnošolcev ter za 72.891 srednješolk in srednješolcev zaključilo šolsko leto, ki je bilo zagotovo najbolj nenavadno v zgodovini Slovenije. Zaradi epidemije COVID-19 se je 16. marca pouk pričel izvajati na daljavo. Kljub temu smo ga v skladu s šolskim koledarjem 24. junija pripeljali do uspešnega zaključka.

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je tudi v času posebnih razmer ostala primarna skrb zagotavljanje enakih možnosti izobraževanja na daljavo ter omogočanje nemotenega izobraževalnega procesa za vse mlade, tudi tiste iz najbolj ranljivega socialnega okolja. Pri tem so se aktivno povezali z vsemi deležniki, ki so pomemben del izobraževalnega procesa. Z izboljšanjem epidemiološkega stanja in z odločitvijo o postopnem odprtju vzgojno-izobraževalnih zavodov je ministrstvo, skupaj z Ministrstvom za zdravjeNacionalnim inštitutom za javno zdravjeZavodom za šolstvo Republike SlovenijeCentrom RS za poklicno izobraževanje, predstavniki ravnateljskih združenj, predstavniki Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije in ostalimi deležniki usmerilo prizadevanja v zagotavljanje varne in čim bolj nemotene (delne) vrnitve učencev in dijakov v šolske klopi.

Da bi čimprej in celostno zagotovili enake možnosti izobraževanja na daljavo vsem šolajočim, je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport  vzpostavilo projekt DIGI Šola, preko katerega želimo tudi dolgoročno zmanjšati razkorak med tistimi, ki imajo dostop do interneta in ustrezno opremo ter tistimi, ki je nimajo. S pomočjo donatorjev so zbrali in razdelili preko 3000 kosov opreme.

Kakšno bo šolsko leto 2020/2021? “Epidemija COVID-19 je pokazala, da se šola spreminja, da bo del vzgoje in izobraževanja povezan tudi z uporabo novih tehnologij, vendar pa mora šola, kot prostor, ostati prvi dom znanja,” je poudarila prof. dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport in še dodala: “Šolsko leto 2019/2020 smo naredili z dobro 4 in veliko razlogov za to je, da gremo na zaslužene počitnice in se sveži jeseni vrnemo nazaj v šolske klopi.” Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport se že aktivno pripravljajo na jesen in preigravajo različne scenarije. Ko bodo pripravili končne rešitve, jih bodo predstavili tudi javnosti.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec je vsem mladim namenila poslanico ob zaključku posebnega šolskega leta: 

“Letošnje šolsko leto ni bilo samoumevno. Bilo je nekaj posebnega. Leto, ki si ga bomo, boste in bodo vsi zagotovo zapomnili. Delo in aktivnosti vzgoje in izobraževanja je bilo potrebno prenesti v prostore lastnega doma, pa potem postopoma in le nekatere zopet nazaj v vrtci, šole, fakultete, zavode, nekatere sploh ne več. In smo zmogli – zaradi vseh vas, ki ste bili kos novi situaciji, ki ste se pogumno, z razumevanjem in odgovorno odzvali na te razmere. Vseh tistih vas, ki ste razumeli, da bi prekinitev vzgojno-izobraževalnega procesa pomenila odvzem svobode, prihodnosti naših otrok. 

Da, za srčnost gre! Ta nepogrešljivi element v izobraževalnem procesu. To vezivo, ki šolo spremeni v varno in zaupanja vredno gnezdo. V drugi dom. Zato se vam v imenu vseh zahvaljujem. Ne glede na to, kaj ste v tem obdobju dobrega in spodbudnega delali za varstvo, za šolanje naših otrok, ste postali del ekipe, ki je zmagala. Zmagovito pripeljala šolsko leto do konca, kot prav vsako leto. Priklon in čestitke vsem učenkam in učencem. Vsem dijakinjam in dijakom. Vsem študentkam in študentom. Hvala za vašo potrpežljivost, hvala, ker ste se kot prvi v vrsti in od vseh nas najbolj brez težav prilagodili drugačnim potem te nenavadne stvarnosti. In hvala vsemu vzgojiteljskemu, učiteljskemu in profesorskemu zboru. Vsem staršem! Vem, ni vam bilo lahko. Vem, velikokrat me niste razumeli, bili tudi jezni name. Dovolite mi, da se vam za te trenutke opravičim in vam hkrati zagotovim, da nas je in nas bo tudi v prihodnje pri delu morala voditi ena sama zaveza, odgovornost – da ne dovolimo, da bi bila otrokom niti za stotinko sekunde odvzeta priložnost pridobivanja novih znanj. Vstopnice za svobodo njihovega jutrišnjega dne. Želim si in vem, da nas bo vse skupaj prav to vodilo združevalo jeseni, v naslednjem šolskem letu. Sedaj pa vam želim le še več kot zaslužene in v prvi vrsti zdrave počitniške dni.”

Vir in foto: Ministerstvo za izobraževanje, znanost in šport