Izobraževanje

Zaposlitveni bazar – stičišče več kot 20 srednješolskih programov

4. 12. 2023 avtor: Mladinski kulturni center Hiša mladih Ajdovščina
mladi

V ajdovski Hiši mladih smo 26. oktobra pozdravili kar 320 devetošolcev iz vseh lokalnih osnovnih šol in jim izrekli dobrodošlico na Zaposlitvenem bazarju 2023.

Zaposlitveni bazar je bil letos stičišče več kot dvajsetih srednješolskih programov iz Ajdovščine, Vipave, Nove Gorice, Postojne in Ljubljane ter lokalnih podjetij, ki so mladim predstavili možnosti nadaljnjega šolanja in poklicnega usmerjanja v lokalnem okolju. Namen dogodka je bil predstaviti tudi deficitarne poklice ter poklice prihodnosti.

Dogodek je letos potekal na dveh lokacijah. V Dvorani prve slovenske vlade so si mladi najprej ogledali predstavitveni film vseh srednjih šol, ki so se kasneje predstavile na osrednjem delu dogodka, sejmišču v Hiši mladih. Učenci, ki se letos srečujejo z izzivom sprejemanja pomembne odločitve glede nadaljnje poklicne usmeritve, so se sprehodili po mladinskem centru in prisostvovali zanimivim, interaktivnim predstavitvam srednjih šol.

Na sejmišču so se predstavile naslednje srednje šole: SŠ Veno Pilon Ajdovščina (Gimnazija in Predšolska vzgoja), Škofijska gimnazija Vipava, Gimnazija Nova Gorica, Šolski center Nova Gorica (Strojna, prometna in lesarska šola, Elektrotehniška in računalniška šola, Biotehniška šola), Šolski center Postojna (Gimnazija, Ekonomska šola, Predšolska vzgoja, Strojna šola, Izobraževalni center sodobnih tehnologij (ICST), Višja strokovna šola), Srednja gozdarska, lesarska in zdravstvena šola Postojna, Srednja gradbena, geodetska in okoljevarstvena šola in strokovna gimnazija Ljubljana ter prvič tudi Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana (Grafično oblikovanje, Oblikovanje uporabnih predmetov, Modno oblikovanje, Fotografija in Umetniška gimnazija).

Dijaki so svoje dijaško življenje na šolah predstavljali večinoma s konkretnim in praktičnim prikazom poklica, delovne opreme in orodij, ponujali so lastne izdelke in pridelke, predstavljali najrazličnejše projekte šole in svojim morebitnim naslednikom ponujali odgovore na številna vprašanja.

Na zaposlitvenem bazarju se je predstavilo tudi nekaj lokalnih podjetij, ki v svojo družbo vabijo nove zaposlene. Podjetja pomenijo pomembno dodano vrednost našemu bazarju, saj mladi pridobijo dragocen vpogled v zaposlitvene potrebe lokalnega okolja. Predstavili so se Incom Leone, SK Škrlj, Biterra in C-Astral.

Pod vtisi letošnjega zaposlitvenega bazarja bi se radi zahvalili vsem sodelujočim šolam, predvsem pa šolskim svetovalnim delavkam, brez katerih dogodek ne bi zaživel v tolikšni meri. Zahvaljujemo se osnovnošolcem in njihovim spremljevalcem za izkazano radovednost. Zahvala gre tudi dijakom in njihovim mentorjem za interaktivno in izkustveno izkušnjo na stojnicah. Hvala predstavnikom podjetij, ki so mladim prikazali svet odraslih ter podjetju Incom Leone za donacijo čokoladic in sladoledov. Hvala tudi “hišnim” mladinskim organizacijam za sodelovanje pri predstavitvi njihovih programov.

Celotna fotogalerija je dostopna na https://tinyurl.com/3wjanfz8.

Hvala vsem, ki ste z nami soustvarili tako uspešen dogodek – mi smo se v vaši družbi imeli zelo lepo.

Se vidimo zopet prihodnje leto!