Zdravje

Zasvojenosti mladih – pasti modernega časa

15. 12. 2020 avtor: Zavod Nefiks

Ker je november mesec preprečevanja zasvojenosti, so v Mladinskem centru Vič skupaj z Zavodom Pelikan-Karitas pripravili predavanje in pogovor z gostom, in sicer g. Alojzom Štefanom, ki kot strokovni sodelavec deluje v okviru Zavoda Pelikan-Karitas.

Zavod Pelikan-Karitas izvaja več različnih programov za ukrepanje v primeru zasvojenosti, od terapevtskih skupnosti, do pripravljalnega centra in strokovne pomoči na sploh. Seveda pa mednje sodi tudi preventivno delo.  

Do odvisnosti lahko pride z vnašanjem različnih kemičnih bolj ali manj naravnih snovi v telo, ali pa izvabljanje omamnih snovi iz svojih možganov, prek določenih ritualov ali postopkov, kot so stradanje, bruhanje, intenzivna telesna aktivnost, tveganje, spolna vzburjenost in podobno. Med najpogostejšimi zasvojenostmi pa je odvisnost od odnosov, ki zasvojijo človeka s tveganjem in strahom, dramo in upanjem v problematičnem odnosu.

Zaključek spletnega dogodka je bil tokrat preprost. Za izogibanje odvisnostim so ključne naslednje stvari: spoštovati in imeti rad sebe in druge, upreti se negativnim vplivom družbe, kvalitetno preživljati svoj prosti čas in se truditi za zdravo življenje. V stiski pravočasno poiskati pomoč. Odgovorno sprejemati odločitve. Poiskati smisel lastnega življenja in pa utrditi potrpežljivost pri zadovoljevanju potreb.

Na dogodku, so bili zbrani v precej mešani zasedbi – od mladih, družin pa do strokovne javnosti in ravno ta širina zasedbe na srečo potrjuje, da se zavedamo, da odvisnosti ne gre podcenjevati.

Vir: Zavod Nefiks