Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

Zgodbe, ki jih pišejo mladi: Janja Palko, Celjski mladinski center

31. 7. 2019 avtor: Celjski mladinski center

Nov teden, nova zgodba. Prejšnji teden smo predstavili zgodbo Gruše Erjavec, ki je bila nekaj mesecev del ekipe mladinskega centra. Danes predstavljamo zgodbo Janje Palko, ki je opravljala obvezno prakso v istem mladinskem centru kot Gruša, Celjskem mladinskem centru. In kakšna je Janjina zgodba?

Janja Palko je študentka Šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, kjer se izobražuje v smeri snovanje vizualnih komunikacij in trženja, je v okviru študija dva meseca in pol v Celjskem mladinskem centru opravljala obvezno praktično usposabljanje na delovnem mestu. Od aprila do začetka julija je imela priložnost spoznati in dobiti dober vpogled v delo v mladinskem centru. Delala je na področju grafičnega oblikovanja, organizacije in komuniciranja, saj so ji vsi zaposleni zaupali raznovrstna opravila in ravno tu Janja vidi eno večjih prednosti svoje delovne prakse, saj je skozi prakso  pridobila veliko življenjskega in tudi strokovnega znanja.

Svoj čas, ki ga je preživela v mladinskem centru opisuje z naslednjimi besedami: “Na delo sem vsak dan prihajala z velikim veseljem, saj je vselej prevladovalo sproščeno, ustvarjalno delovno okolje, kjer so mi ob morebitnih težavah vsi pomagali. Tudi ko je prišlo do nesporazumov, smo vse rešili na korekten in miren način, največkrat pa težave obrnili v šalo. Spoznala sem, da mi kot ustvarjalnemu tipu človeka zelo odgovarja mladinsko delo, saj je to služba brez rutine, vsak delovni dan je lahko poln presenečenj, pozitivnih ali tudi negativnih. Prednost tega delovnega okolja je tudi to, da je vključenih veliko mladih, ki s projekti prinašajo veliko novih idej, dinamike in pozitivnega vzdušja, prav tako je tudi kolektiv zaposlenih mlad in odprt za nove ideje, zato se nisem imela težave vključiti v ekipo, zahvaljujoč njim pa sem pridobila samozavest in iznajdljivost. Še posebej vesela in hvaležna sem, ker mi je Celjski mladinski center omogočil, da sem bila del mladinske izmenjave v Bolgariji, kmalu pa se bom udeležila še ene izmenjave na Madžarskem. Takšno delovno izkušnjo privoščim vsem mladim, saj je Celjski mladinski center oziroma katerikoli mladinski center zelo dobra odskočna deska za razvoj novih idej in povezovanje med mladimi, kar je v današnjem času pomembno.” 

Mladinski sektor mladim ponuja številne priložnosti združevanja, druženja, kvalitetnega preživljanja prostega časa in neformalnega učenja. Je prostor navdiha, v katerem se prepleta mnogo uspešnih zgodb. Pestrost mladinskega sektorja v Sloveniji je naša velika dragocenost, skozi zgodbe, ki jih pišejo mladi pa vam želimo predstaviti ravno to: uspešne zgodbe skozi različne izkušnje mladih.