Vključenost

Zgodbe, ki jih pišejo mladi: Tinkara Jerkič, MEPI

21. 8. 2019 avtor: Uredništvo

Tinkara Jerkič se je programu MEPI pridružila v začetku letošnjega leta. Pravi, da v življenju rada sprejema nove izzive ter priložnosti. V MEPI-ju je našla oboje. Zanj se je odločila, da bi se lahko poleg pridobljenih izkušenj naučila, kako v življenju premagovati različne ovire, kako si pri tem postaviti cilj ter pot za dosego le teh. Tinkari se zdi pomembno, da v tem procesu tekmuje sama s seboj. Zaveda se, da bo le od lastnega truda in vztrajnosti odvisno, koliko izkušenj ter veščin za življenje bo pri tem pridobila in koliko bo pridobila na osebnem razvoju in novih kompetencah za življensko pot v bodoče. Trenutno je v okviru MEPI-ja kot prostovoljka vključena v program POTA. V zadnjih dveh letih se je udeležila  projektov, ki so ju vodili na Madagaskar in v Zambijo. 

Že od nekdaj sem vajena, da sem poleg šole in kasneje študija obiskovala različne aktivnosti. Že nekaj mesecev obiskujem plesne vaje Lindy Hop-a, ravnokar pa sem domov prišla bogatejša z zelo lepo izkušnjo tabora na Zaplani, ki so se ga udeležili mladostniki s težjimi motnjami v duševnem razvoju. Če bi vprašali moje prijatelje, bi lahko pritrdili, da ne poznam dolgčasa in ga tudi ne znam preživljati, saj se hitro zaposlim z drugimi stvarmi. To je vsekakor prispevalo k temu, da se mi ni bilo težko odločiti, da se priključim programu.” 

Pomemben vidik programa Mepi je metoda mentoriranja; predajanje znanja in vodenje bolj izkušenih skozi individualna srečanja. To prednost je tudi sama prepoznala in izkusila. “Odnos, ki ga imata mentor in mentoriranec se gradi na zaupanju, poslušanju, razumevanju, sprejemanju. Zares sem hvaležna za vso znanje, ki mi ga predaja mentor, saj imam občutek, da ob njem zares rastem. Na mentorskih srečanjih veliko razmišljam o sebi, o svojem napredku, o ravnanju v različnih situacijah – to pa pripomore k večjemu napredku tudi na kariernem področju” pravi Tinkara.

Lahko rečem, da sem do sedaj pri sebi, odkar sem se pridružila programu, že zasledila spremembe. Spoznala sem veliko novih ljudi in prijateljev, pridobila kar nekaj kompetenc, spoznala veliko novega o sebi in najpomembnejše – pri tem neizmerno uživala.” Kaj še je povedala, si poglej spodaj.