Šport

Zimske planinske osnove na Komni

26. 2. 2024 avtor: Planinska zveza Slovenije
mladi

Mladinska komisija Planinske zveze Slovenije je med 16. in 18. februarjem organizirala Zimsko planinsko šolo, ki je potekala v Domu na Komni in njegovi okolici. Izobraževanje je namenjeno mladim z željo po pridobivanju veščin gibanja v gorah pozimi.

V petek popoldne so se študenti zbrali ob Koči pri Savici in se po kratkem spoznavanju ter natovarjanju žičnice odpravili proti Komni. V soju čelnih svetilk so po dobrih dveh urah hoje prispeli do koče. Po namestitvi in večerji so poslušali krajše predavanje o snežnih manevrih. Preostanek večera pa preživeli sproščeno ob druženju in igranju kart.  

Sobota je bila sončna in topla. Po že precej pobranemu snegu so odpravili v smeri proti planini Govnjač. Tam so se lahko razdelili v dve skupini in imeli praktične delavnice. Pridobljeno teoretično znanje so še praktično preizkusili. Preizkušali so lavinski trojček, s plazovno žolno iskali zakopane nahrbtnike in jih natančno locirali s sondo. Prav tako so naredili prerez snežne odeje, preverjali stabilnost snežne odeje in vadili hojo z derezami in cepini. Zvečer je sledilo še zanimivo predavanje o zimski prvi pomoči ter predelovanju snežnih razmer.

moški
Ustavljanje s cepinom; Foto: Mladinska komisija Planinske zveze Slovenije

Tretji dan so se odpravili proti Bogatinskemu sedlu v iskanju dobrih razmer za vajo ustavljanja s cepinom. Pred prihodom na sedlo so si nadeli cepine in dereze.

“Medtem ko smo se metali po zasneženih strminah, smo utrjevali pridobljeno teoretično znanje. Vodniki so nam predali zelo veliko novega znanja, hvaležni smo za njihov čas in trud in z veseljem se bomo udeležili še naslednjih delavnic, ki jih bodo organizirali v prihodnje,”

je povedala udeleženka Marija.

Več o poteku tečaja lahko preberete na naši spletni strani.