Kultura

Živa knjižnica Zasavje onl@jn

2. 4. 2020 avtor: Uredništvo

Znašli smo se v čudnih časih. Pa vendar v času, ko smo oddaljeni eden od drugega, še ne pomeni, da moramo biti sami. Prostovoljci Žive knjižnice Zasavje so tipkovnice vzeli v svoje roke in zahvaljujoč osamitvi ter družbeni izolaciji Živa knjižnica Zasavje po novem ponuja izposojo knjig na daljavo, možnost rezervacije knjige in virtualno izkušnjo Žive knjižnice. 

#pogovor

Včeraj, 1. aprila (brez heca), je tako svoja vrata prvič odprla digitalna Živa knjižnica. Prav takšna je kot tista analogna. Tudi v digitalni Živi knjižnici so knjige ljudje, ki skozi dialog z bralcem ali bralko odpirajo vrata v lastne zgodbe in izkušnje. Skozi aktivni dialog žive knjige ozaveščajo in izobražujejo o človeških vrednotah in človekovih pravicah ter spodbujajo razpravo o predsodkih in stereotipih v družbi. 

#ČezPlanke 

V prvi digitalni Živi knjižnici je na knjižnih policah sedelo 7 živih knjig in ena knjižničarka. Skupaj z bralci so opravili 15branj. S pomočjo moderne tehnologije in spletnih orodij, so se Žive knjižnice zgodile v dnevnih sobah po ZagorjuKrškemVelenjuLitviIdrijiAlbanijiŠpanijina Češkem in še kje. 

“Spletna knjižnica je neverjetna ideja. Ne le v smislu odpiranja misli za razbijanje stereotipov, to je seveda jedro, ampak v trenutkih izolacije, ko čutimo potrebo po pogovoru,” je knjižničarki zaupala bralka iz Češke.

#solidarnost

Tereza, prostovoljka in živa knjiga svojo izkušnjo opisuje tako: “Nekako kot loterija. Povabiti neznanca na klepet in to v dnevno sobo. Kar me vedno znova navdihuje, je moč zgodb. Individualnost in barvitost človeških bitij in kako lahko obogatimo ter navdihnemo s svojimi zgodbami, izkušnjami, stališči in mnenji. V tem času Živa knjižnica dobi popolnoma novo raven; ko čas teče skozi izolacijo in globalno pandemijo, imamo vsi isto zgodbo. S sodelovanjem v tem projektu si lahko pomagamo in dvignemo drug drugega, tako da smo tu en za drugega.”

#vstopi

Živa knjižnica Zasavje izposoja na daljavo tudi v soboto4. aprila, med 10 in 18hŽe imate digitalno knjižnično izkaznico? Izpolnite spletni obrazec. Za branje ne potrebujete očal, potrebna pa je registracija bralcev. Dostop do spletne žive knjižnice dobijo le registrirani bralci_ke, ki so sprejeli pogoje izposoje. Branje poteka preko spletne aplikacije Zoom, po registraciji pa vam knjižničarka pošlje dodatne informacije.

#bližina

Čitalnica je digitalna, nekatere stvari pa bodo za vedno analogne, recimo objem, nasmeh in človekove pravice. Ostanimo #solidarni.

Vir in foto: Živa knjižnica Zasavje