Izobraževanje

Zlata medalja na mednarodni računalniški olimpijadi

24. 8. 2022 avtor: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Benjamin Bajd Sloveniji priboril prvo zlato medaljo na mednarodni računalniški olimpijadi.

V konkurenci 349 dijakov iz 88 držav je na 34. mednarodni računalniški olimpijadi (IOI 2022) član ekipe štirih dijakov Benjamin Bajd, osvojil zlato odličje. Odkar Slovenija sodeluje na mednarodni računalniški olimpijadi, je to prvo zlato odličje za našo državo.

Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) so naše barve v Yogyakarti zastopali Benjamin Bajd (Gimnazija Kranj) in Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka), ki se programiranja učita v Zavodu za računalniško izobraževanje (ZRI), Matija Likar (II. gimnazija Maribor) in Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija). V tednu olimpijade so imeli mladi programerji s celega sveta dva dni tekmovalna, kjer so programirali po pet ur. Na koncu sta največ znanja pokazala kitajska programerja, ki sta si delila prvo mesto.

Benjamin je tako dopolnil svoj zbir odličij tudi z zlatom. Prvič se je olimpijade udeležil leta 2019 v Bakuju in osvojil bron. Naslednji dve leti sta olimpijadi potekali na daljavo iz Singapurja. Leta 2020 je prav tako osvojil bron, leta 2021 pa je že posegel po srebru. Svoje znanje v programiranju pa je letos okronal z zlatom.

Ekipo je v Indoneziji spremljal Marko Poženel, vodja ekipe in mentor.