Zmajevska disko juha #3 – ko skupnost kuha prihodnost

Med 21. in 23. majem 2025 je v mladinskem centru Mladi zmaji Šiška potekal tridnevni program Zmajevska disko juha #3 – Blok Party v Šiški!. Dogodek je nastal v okviru projekta Reboot Food, ki ga v Sloveniji koordinira društvo Focus in se izvaja s podporo Evropske unije v sklopu programa DEAR (Development Education and Awareness Raising).1
Cilj projekta je preko praktičnih in vključujočih dejavnosti ozaveščati o trajnostnih prehranskih praksah ter spodbujati aktivno participacijo mladih pri reševanju okoljskih in družbenih izzivov. Mladi so bili vključeni v vse faze projekta – od načrtovanja, predpriprav, promocije, izvedbe do evalvacije – ter tako razvijali svoje kompetence na področjih skupnostnega dela, kulinarike, umetnosti in organizacije.
Prvi dan je bil posvečen ponovni uporabi tekstila, fermentaciji hrane in vizualni podobi dogodka. Špela Resman, študentka socialne pedagogike in vodja ustvarjalnega programa Art-Študentart, je samostojno vodila ustvarjalno delavnico, kjer so mladi z uporabo šablon in tekstilnih sprejev preslikavali logotip letošnje Zmajevske disko juhe na trajnostno ustvarjene vrečke in predpasnike. Omenjene izdelke sta v predpripravah zašili Špela in njena sestra Urša Resman, uporabili pa sta oblačila, ki so ostala po mladinski pobudi, izmenjevalnici oblačil im. Preoblačimo planet, ki jo je 22. aprila ob dnevu Zemlje organizirala prostovoljka Avreja Anuška Kralj. Sam logotip letošnjega dogodka je oblikovala Špela. Poleg preslikave na tekstil so udeleženci s posebnimi barvami za steklo logotip prenesli še na steklene kozarčke, ki so bili namenjeni deljenju hrane na osrednjem dogodku.

Vzporedno z ustvarjalnim programom prvega dne, je potekala fermentacijska delavnica priprave korejske jedi kimchi, ki jo je vodila Nastja Ambrožič iz Kersnikove. Zelenjavo za pripravo so mladi pridobili prek terenskega mreženja z lokalnimi kmetijami na Tržnici Koseze. Večino živil so kot donacijo prispevale kmetije Dovč, Žle in Pr’Perc. Delavnica je poudarila pomen zero-waste pristopa in lokalnega sodelovanja, kimchi pa so udeleženci shranili v personalizirane kozarčke za skupnostno delitev.
Drugi dan je bil kulinarično obarvan in je potekal v kuhinji mladinskega centra Mladi zmaji Šiška na Tugomerjevi 2. Na obisk je iz Idrije prišla chefinja Patricija Horvat, dolgoletna sodelavka Mladih zmajev, ki pri svojem delu zagovarja trajnostni pristop k prehrani. S seboj je pripeljala tudi prikolico GO! Pasta, ki je bila pripravljena za uporabo na osrednjem dogodku naslednji dan. Mladinska ekipa Zmajev je pod njenim mentorstvom pripravljala vegetarijanske žlikrofe – popolnoma od začetka. Mladi so zamesili in razvaljali testo, skuhali krompir, narezali zelenjavo ter nato oblikovali posamezne žlikrofe. Po pripravi so jih zamrznili in shranili za pogostitev za naslednji dan. Delavnica je mladim omogočila vpogled v celoten proces priprave hrane – od surovine do končnega izdelka – ter poudarila pomen skupinskega dela, praktičnega znanja in načrtovanja skupnostnih obrokov v skladu z načeli zero-waste pristopa.
Tretji dan je predstavljal vrhunec tridnevnega dogajanja – Blok Party v Šiški, ki se je odvijal na prostem pred mladinskim centrom Mladi zmaji Šiška. Dogodek je povezovala Patricija Horvat, ki je poleg kulinaričnega mentorstva prevzela tudi moderacijo. Obiskovalci so se lahko pogostili z zelenjavno juho, v katero so bili vključeni vegetarijanski žlikrofi ter s fermentiranim kimchijem, ki so ga mladi pripravili v okviru prve delavnice. Za tehnično izvedbo pogostitve so nam priskočili na pomoč iz BIC Ljubljana – Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, ki so nam velikodušno posodili ustrezne posode, velike indukcijske lonce, kar je omogočilo kuhanje velike količine zelenjavne “žup’ce”.
Za glasbeno spremljavo je poskrbel DaNe (Dane Nemac), DJ, zvočni selektor, organizator dogodkov in ustanovitelj projekta Sončna Muzičarna, ki združuje elektronsko glasbo in trajnostni pristop z uporabo sončne energije. Dogodek je s svojo prisotnostjo podprl tudi Andraž Gavez iz iniciative Rifuzl, ki v sosednji ulici razvijajo zero-waste prakse.


Vrhunec dneva je predstavljala predpremiera zvočne kompilacije Odmevanje Palače mladih, ki je nastala v okviru zvočno-produkcijske delavnice, izvedene pri Mladih zmajih Šiška v kolaboraciji z zavodom Cona. Mladi avtorji so v procesu raziskovali zvočne pokrajine gradbišča bodočega Centra mladih Ljubljana ter ustvarili sedem individualnih kompozicij, ki skupaj tvorijo 25 minutno ambientalno zvočno celoto. Mentorsko in umetniško podporo so nudili Brane Zorman in Irena Pivka iz Cone, producent Jure Anžiček (08080) in prof. Rajko Muršič z Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo FF UL. Zvočno kompilacijo so ustvarili: Jasmin Avdić, Teja Gorenc, Urban Mihevc, Lara Slekovec, Ana Šimenc, Kaja Škorjanc in Hana Uma Zagmajster.

Pri izvedbi tridnevnega programa so dejavno sodelovali tudi mladi prostovoljci in študentke: Nina Trajkova, Nataša Krapež, Pija Funtek, Lea Damnjanović, Tinka Leskošek in Blaž Lacovich, ki so prevzemali različne organizacijske in izvedbene vloge – od podpore pri delavnicah in logistiki do dokumentacije in animacije udeležencev.
Dogodek je povezal številne mlade ustvarjalce, prostovoljce, partnerje in obiskovalce iz lokalne skupnosti ter uspešno uresničil cilje skupnostnega mladinskega dela, participacije, trajnostne naravnanosti in medgeneracijskega povezovanja v javnem prostoru.
- Zmajevska disko juha #3 je del projekta Re:boot, ki ga sofinancira Evropska unija. Vsebina je v izključni odgovornosti Focus, društva za sonaraven razvoj in Mladih zmajev. Vsebina ne odraža nujno stališč Evropske komisije. ↩︎
Na naslovnici: Kulinarična delavnica s Patricijo Horvat, 22. 5. 2025. Foto: Špela Resman.
