Šport / Zdravje

Zotkine počitniške aktivnosti so pred vrati

29. 6. 2022 avtor: Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Zotkine počitniške aktivnosti so pred vrati

ZOTKS bo skupaj s partnerji letošnje poletje organiziral številne dogodke za mladino po celi Sloveniji

Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) v sodelovanju s številnimi partnerji že od leta 1967 za mladino organizira poletne raziskovalne tabore, ustvarjalne poletne šole in delavnice s področij naravoslovja in tehnike, v okviru katerih mladi poučno in ustvarjalno preživijo poletne počitnice. Na poletnih aktivnostih pod skupnim nazivom Mladini prijazna znanost udeleženci taborov ne počivajo, saj so dnevi zapolnjeni z ustvarjalnimi in raziskovalnimi dejavnostmi, mladi pa med novimi prijatelji teorijo iz šolskih klopi v sproščenem vzdušju preverijo v praksi. S tem ZOTKS udeležencem poletnih taborov omogoča pridobivanje dodatnega znanja in razvijanje lastnih sposobnosti. Prvi tabori se pričnejo že konec junija.

Letos se vračajo tudi nekateri tabori, ki jih dve leti ni bilo. Tako se bo v različnih slovenskih mestih – med drugim v Ljubljani, Naravskih ledinah pod Uršljo goro, Gornjih Petrovcih, Markovcih na Goričkem, na Rogli, v Trenti, na Medvedjem Brdu, ob izviru reke Rižane, Starem trgu ob Kolpi ter na ljubljanskih fakultetah – Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo ter Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje – odvilo 14 različnih mladinskih raziskovalnih taborov, delavnic in ustvarjalnih poletnih šol z različnih področij, kot so geologija, ekologija, ornitologija, elektronika in robotika, oblikovanja stekla in dekorativna umetnost, kemija, astronomija, biologija, logika, računalništvo, modelarstvo, fotografija in video produkcija, arheologija in etnologija.

Mladinskih raziskovalnih taborov, ustvarjalnih poletnih šol in delavnic, ki jih ZOTKS organizira že več kot 50 let, se udeležuje veliko število otrok. Lani je bilo kljub omejitvam in manjšemu številu aktivnosti v poletne dejavnosti ZOTKS vključenih okoli 250 mladih iz vse Slovenije, ki so svoje počitniške dni preživeli ustvarjalno in raziskovalno. V družbi sovrstnikov so spoznali številne nove, zanimive teme, raziskovali okolico in ustvarjali. Več informacij o letošnjih taborih se nahaja tukaj. Na nekatere aktivnosti so prijave še vedno odprte.