Evropsko leto mladih / Mladinski dialog

Župan na pijači z mladimi v Mladinskem centru Ormož

28. 4. 2022 avtor: Mladinski center Ormož

S programom in aktivnostmi, ki jih izvajajo v Mladinskem centru Ormož, skrbijo, da je glas mladih slišan, ne samo ob evropskem letu mladih, temveč skozi celotno njihovo delovanje. Tudi tokrat ni bilo drugače, po dveh letih online druženj so se mladi ponovno lahko z županom družili v živo.  

Ekipa mladih, ki so jo sestavljali učenci Osnovne šole Ormož, dijaki Gimnazije Ormož, predstavniki Planinskega društva Maks Meško Ormož, Kulturno alternativnega kluba Unterhund ter nepovezani mladi, je najprej izoblikovala iztočnice za pogovor z županom. Delavnico z mladimi je izvedla Špela Pučnik iz Mreže MaMa. Mladi so med drugim izpostavili boljše informiranje in skupno infotočko aktivnosti, naraščanje nasilja med mladimi, podporo mladim ob duševnih stiskah, skrb za okolje, več aktivnosti s področja podjetniške aktivacije mladih ter pridobivanja praktičnih znanj in kompetenc preko neformalnih tečajev, zaposlovanje ter več priložnosti za opravljanje prakse. Prav tako si mladi želijo večjo izbiro športnih aktivnosti in ukrepe za spodbujanje kvalitetnejšega preživljanje prostega časa (skate park, park za hišne ljubljenčke, fitnes naprave na prostem ter cenejše fitnes karte za mlade).

Župan Danijel Vrbnjak se je strinjal z vzpostavitvijo infotočke ter številnimi drugimi predlogi, ki so jih predstavili mladi. Prav tako je izpostavil aktivnosti in ukrepe, ki jih na območju občne Ormož že poznajo in naslavljajo izpostavljene izzive (Center za krepitev zdravja, Razvojno raziskovalni center RRC Ormož). Tekom dialoga se je izkazalo, da je za nekatere izzive že poskrbljeno ali pa je obstoječe delovanje potrebno le nadgraditi. Gostja pogovora je bila tudi Viki Ivanuša, direktorica Ljudske univerze Ormož, ki je predstavila LAS projekt Mentorstvo za mlade. Operacija spodbuja aktivno vključevanje mladih v družbo, predvsem na dijake in študente, ki si želijo nabrati izkušnje s praktičnim usposabljanjem na delovnem mestu pod vodstvom mentorja. Mlade je prav tako povabila k aktivnemu vključevanju v mednarodne projektne priložnosti programa Erasmus+ in Evropske solidarnostne enote.

Zahvaljujejo se županu Danijelu Vrbnjaku za odziv in sodelovanje ter ohranjanje konstruktivnega dialoga z mladimi. Pohvale mladim udeležencem za aktivno sodelovanje in participacijo ter povabilo, da tudi v bodoče izkoriščajo priložnosti, da se njihov glas sliši.