Mladinsko delo

#1 Festival Hiše tisočerih zgodb – Na poti do Centra mladih Ljubljana

29. 5. 2023 avtor: Mladi zmaji
mladi zmaji festival

V četrtek, 18. maja, je tudi pod Fabianijevim mostom “odmevala mladost”. Okrog Galerije Cukrarna je bilo še bolj živahno kot sicer, saj so Mladi zmaji, v sodelovanju z Zavodom Škrateljc, organizirali celodnevni dogodek, “Festival Hiše tisočerih zgodb”. S soustvarjanjem festivala živijo vrednote in pilotirajo vsebine, ki bodo polnile zidove osrednjega mladinskega centra – Centra mladih Ljubljana.

Že leta 2016 se je v okviru javne razprave o Strategiji za mlade 2016-2025 rodila zamisel o oblikovanju osrednjega mladinskega centra znotraj Mreže mladinskih centrov Ljubljana. Mestna občina Ljubljana je sprejela odločitev, da bo ta prostor v Palači Cukrarna, ki je stanovanjski del nekdanje tovarne sladkorja. Objekt obsega približno 2.000 m2 površine, razporejene v 4 etaže.

Nekoč so se v tem objektu družili tudi velikani slovenske moderne, februarja pa je v koprodukciji Založbe Škrateljc in Mladih zmajev izšel strip Cukrarna. Zgodba slovenske pesniške duše. Zgodba stripa nas vrne za zidove Cukrarne, kjer so v preteklosti pesnili modernisti, danes pa v duhu radostnega sodelovanja nastaja Center mladih Ljubljana.

Od zgodnjih jutranjih ur pa vse do večera je pod mostom odmevala muzika, kriki navdušenja, hupanje Ljube in Draga ter glasen smeh. Dopoldne je bilo namenjeno ustvarjalnicam za srednješolce. Pod budnim očesom mentorjev so se zvrstile delavnice stripa (Jaka Vukotič), poezije (Žiga X Gobač) in filma (Andraž Žigart). Dijaki so se pomerili še v CukrarnaKvizu, sodelovali v nagradni igri za Strip, dobili priložnost testiranja sladoleda in ostalih dobrot, ki so jih posebej za to priložnost pripravili v BIC Ljubljana.

Za posebno presenečenje je poskrbel eden in edini – Challe Salle, ambasador zdravja pri kampanji Ministrstva za zdravje. “Vzamte si ga Lagano, Dim je mim!. Popoldne smo prisluhni rimam pod mostim, izpod peresa Mladih rim in skejtali z LIP RAMPS, medtem, ko se je v učilnici Galerije cukrarna odvijal že 4. Posvet o Centru mladih Ljubljana.

4. Posvet o Centru mladih Ljubljana

Tokrat je bila osrednja tema posveta bivanje in sobivanje. Da bi lahko ustvarili prihodnost, moramo poznati preteklost. Prisotne sta nagovorila zgodovinar in avtor spremne besede v stripu, dr. Blaž Vurnik ter Ksenja Perko, direktorica Mladih zmajev in Ambasadorka sočutja. Dr. Vurnik je zbrane popeljal v zgodovino Cukrarne z zgodbo “Česa nas uči hiša?”.

Ksenja je orisala sedanjost in poudarila pomen sočutja kot univerzalne vrednote. “Danes potrebujemo sočutje kot pristop voditeljstva. Voditeljstva, ki gradi močne odnose med ljudmi, ustvarja pozitivno bivanje in ustvarjalno delovno okolje ter spodbuja kulturo sodelovanja in soustvarjanja. Ko naše voditeljstvo temelji na sočutju delamo na etičen način, razmišljamo, kaj je prav in kako naše odločitve vplivajo na danes in na jutri”, je dejala uvodoma.

V tretjem delu posveta je potekalo delo v manjših skupinah. Udeleženci posveta so staknili glave in iskali odgovore na vprašanja kaj se skriva v ozadju soustvarjanja, sobivanja in soupravljanja ter s katerimi izzivi se soočamo v situacijah sobivanja in kako jih je mogoče premagati s soustvarjanjem in soupravljanjem.

“Pesmi štirih” pod Fabianijevim mostom

Iz “moderne” so se v moderne čase premaknili na koncertu “Pesmi štirih”. “Đuskali” so s plesalci iz ULCE in ŠKD GOR, proste rime sta klepali Adelaida & TŽ TŽ. Profesorja UM&Kuna sta odprla “dvanajsto šolo pod mostom”, večer pa je v velikem slogu zaključil ravnatelj SKOVA.

Naključja ne obstajajo – “Strip Cukrarna. Zgodba slovenske pesniške duše je polna upanja, sočutja in iskrenega prijateljstva,” – prav tak je bil tudi 1. Festival hiše tisočerih zgodb. 

Fotogalerija in VIDEO dogodka na povezavi.