Organizacije za mlade

10. Festival Mladi Maribor bo napolnil prostore za mlade

16. 10. 2023 avtor: MKC Maribor
plakat

Med 16. in 19. oktobrom 2023 bo v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor (MKC Maribor) v Mariboru potekal že 10. Festival Mladi Maribor. Osrednje prizorišče letošnje jubilejne edicije bo Kulturni inkubator, v štirih festivalskih dneh pa se bo zvrstilo sedem dogodkov, namenjenih mladim in organizacijam za mlade.

Ob okrogli obletnici se festival iz novembrskega termina premika v oktober, osrednje prizorišče pa bo Kulturni inkubator na Koroški cesti 18, kjer MKC Maribor vzpostavlja odprt prostor za mlade. Eden od glavnih ciljev dogodkov, ki se bodo zvrstili v sklopu festivala, je premisliti Maribor kot mladinsko mesto ter odpreti prostor za delavnice, predavanja in glasbene dogodke. Prav tako želijo aktivno vključiti mlade v soustvarjanje festivala in s tem doseči različne oblike ustvarjalnosti ter spodbuditi mladinski aktivizem.

V deseto edicijo z okrepljenimi ativnostmi

Na MKC Maribor so festivalski program zapolnili z brezplačnimi dogodki za mlade, ki jih pripravljajo v sodelovanju z mladimi, poseben sklop pa bo organiziran tudi za mladinske delavce oziroma tiste, ki delajo z mladimi.

»Festival Mladi Maribor vidim kot super priložnost druženja, neformalnega učenja in krepljenja novih sinergij v mestu. Dogodki v letošnjem programu nagovarjajo z aktualnimi temami, svežino, naslavljajo potrebe mladih v mestu. Kot osrednji prostor dogajanja ponujamo Kulturni inkubator, ki s tem tudi tematsko odpira kot fizični prostor za mlade in kot brezplačna, vključujoča in ustvarjalna lokacija. Obljubljamo, da bo vzdušje tudi malce praznično in se že veselimo, kam bomo festival popeljali v prihodnje v njegovih najstniških letih. Vabljeni, da pustite svoj vtis z nami,«

je poudarila organizatorka Festivala Mladi Maribor Eva Žunec.

Festival vabi v prostore za mlade

Okrepljeno promocijo portala in njegovih profilov na družbenih omrežjih so zagnali v želji, da informacije o dogajanju za mlade v Mariboru dosežejo še več mladih in da spodbudijo organizacije za mlade k še aktivnejši uporabi kanalov Mladi Maribor za nagovarjanje mladih. Njihova želja je tudi, da organizacije dobijo še več priložnosti za nagovarjanje mladih, kar bodo na pobudo Mestne občine Maribor uresničili v sklopu festivala, saj bodo mlade pripeljali v mladinske centre oziroma prostore za mlade.

»Festival Mladi Maribor smo v preteklih letih izvajali v sodelovanju s Kariernim sejmom. Letos smo se odločili za drugačen pristop in festival izvajamo ločeno, saj želimo v okviru njega poudariti, da mladinski sektor na eni strani predstavljamo mladinske organizacije, na drugi strani pa mladi – zato smo pripravili dogodke, ki so namenjeni tako predstavnikom mladinskih organizacij ter dogodke, ki so namenjeni mladim,«

je povedala direktorica MKC Maribor Marja Guček.

Med dogodki za mladinske delavce bodo dogodki, kot so Usposabljanje za psihosocialno opolnomočenje mladih ter delavnica za trajnostne dogodke mladinskih organizacij Zero waste je fejst – naj bodo tudi naši dogodki, medtem ko bomo program dopolnili še s Cirkuško-kuharsko delavnico in odprtjem razstave Jesen 2023 študentov mariborske Pedagoške fakultete v Galeriji Media Nox. Pripravljajo Lokalni posvet med mladimi in odločevalci v Mariboru, v duhu povezovanja pa organizirajo tudi Dan odprtih vrat mladinskih centrov, ki bodo za mlade pripravili zanimive aktivnosti.

Ker so tretji četrtki v mesecu zdaj že tradicionalno rezervirani za Mladinski družabni večer, bo to rdeča nit tudi sklepnega dejanja 10. Festivala Mladi Maribor, ki bo plesno obarvano praznovanje. Celotni večer bo povezovala zimzelena glasba petdesetih let v družbi mariborske rockabilly zasedbe Joe & the Rhythm Boys with Stacey.

10 let od naziva Evropska prestolnica mladih

Festival Mladi Maribor je skupaj z istoimenskim portalom Mladi Maribor zaživel pred desetimi leti kot eden od trajnostnih ukrepov naziva Evropska prestolnica mladih (EPM). Mestna občina Maribor je naziv EPM nosila leta 2013. To pomeni, da z letošnjim festivalskim dogajanjem hkrati obeležujemo tudi 10 let od EPM 2013. Naziv Evropska prestolnica mladih za obdobje enega leta podeljuje Evropski mladinski forum. Letošnji nosilec naziva je poljski Lublin, prihodnje leto bo na vrsti belgijski Gent.

»V letu, ko je Maribor gostil naziv EPM, je mesto mladim ponudilo širok in pester nabor različnih aktivnosti v katerih so mladi lahko spoznali delo mladinskih organizacij, se srečali s prostovoljstvom, se udeležili različnih usposabljanj in izobraževanj … Tudi v okviru MKC Maribor smo takrat razvili nekaj novih projektov za mlade in eni so se obdržali in jih izvajamo še danes, drugi žal ne. Obdržal se je npr. projekt Lokalni sklad za mlade z idejami – Banka idej, v okviru katerega mladim nudimo mentorsko, infrastrukturno in tudi finančno podporo pri realizaciji njihovih idej in v okviru njega so mladi v preteklih letih izvedli različne delavnice, obnovljena so bila kolesa, postavili so se hoteli za žuželke,«

je spomnila direktorica Marja Guček.

Eden od trajnostnih ukrepov naziva EPM 2013 je tudi portal Mladi Maribor. Danes ima portal živahno spletno stran, s katero upravlja MKC Maribor. Na strani organizacije objavljajo svoje dogodke in obveščajo o aktivnostih. Hkrati portal dopolnjujeta tudi aktivna profila na družbenih omrežjih Facebook in Instagram. Z MKC Maribor, ki s portalom upravlja, si Mladi Maribor deli tudi TikTok.

10 let festivala, 30 let MKC Maribor

S serijo dogodkov 10. Festivala Mladi Maribor pa na MKC Maribor ne obeležujejo zgolj 10. obletnice Festivala Mladi Maribor in 10 let od naziva EPM 2013, ampak še en okrogli jubilej. Sklepni dogodek festivala – Mladinski družabni večer – bo namreč hkrati tudi uvodni dogodek celotedenskega praznovanja 30 let MKC Maribor.

Osrednji program, s katerim bodo v javnem zavodu obeležili 30 let, bo potekal med 20. in 26. oktobrom. Rdeča nit programa bo MKC Maribor v malem. Dogodki pa bodo na lokacijah MKC Maribor: v upravni stavbi s Hostlom Pekarna, Kulturnem inkubatorju in Galeriji Media Nox. Program bodo soustvarili vsi zaposleni v javnem zavodu. V enem tednu bodo tako strnili predstavitev pestrega nabora programov in aktivnosti, ki jih izvaja kolektiv MKC Maribor tako tistih z večletno tradicijo, kot tistih novejših, s katerimi naslavljamo aktualne potrebe in želje mladih. Hkrati se bodo, kot se ob takšnem jubileju spodobi, ozrli tudi na pretekla tri desetletja.


Organizator Festivala Mladi Maribor: MKC Maribor

Partnerji festivala: April Veselko – S trebuhom za kruhom // // Center eksperimentov Maribor // Društvo ljubiteljev ameriške glasbene kulture 50. let 20. stoletja – The alley cats Maribor in rockabilly zasedba Joe & the Rhythm Boys with Stacey // Ekologi brez meja // Inštitut Avisensa // // Mestna občina Maribor // MIITR Maribor // Nastja Fekonja – Cirkuški svet // Oddelek za likovno umetnost Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru // Zveza prijateljev mladine Maribor

Financerja Festivala Mladi Maribor: Mestna občina Maribor, Urad RS za mladino