Zabava in prosti čas

16 mladih za kamero

27. 9. 2019 avtor: Uredništvo

Društvo zaveznikov mehkega pristanka (DZMP Krško) je skupaj z Območno izpostavo Krško Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti organiziralo regijsko mladinsko filmsko delavnico za mlade od 10. do 18. let, ki je potekala od 26. do 30. avgusta v Krškem. Delavnico je obiskovalo 16 otrok iz cele Slovenije, ki so vsak dan pridno ustvarjali in tako dokončali pet filmov. Mladinsko delavnico so izvajali in mentorirali strokovni delavci in ESE prostovoljke iz DZMP Krško. 

DZMP že vrsto let organizira filmske delavnice za mlade, ki jih izvajajo za to usposobljeni mentorji in mentorice z izkušnjami in izobrazbo s področja filmskega ustvarjanja. Delavnice začnejo s spoznavanjem osnov filmskega jezika in teorijo vedno podkrepijo s konkretnimi primeri in nalogami, ki jih udeleženci rešujejo v skupinah. Že na začetku udeležence spodbujajo k iskanju idej za njihove filme, ki jih skupaj razvijajo v zgodbe in po kadrih sestavijo v zgodborisih. Potem se udeleženci preizkusijo tudi v snemanju videa in zvoka, igranju, režiji in na koncu še v montaži. 

Tematike filmov izhajajo iz okolja in starosti skupine otrok. Na avgustovski delavnici so nastali kratki igrani filmi s tematiko o naravi in ekologiji, ljubezni in prijateljstvu, šoli in družini. 

Filme z regijske mladinske delavnice si lahko ogledaš tukaj, če te zanimajo vsi filmi mladih ustvarjalcev ali zgolj iščeš navdih, ga morda najdeš na Youtube kanalu društva.

Vir in foto: Društvo zaveznikov mehkega pristanka