Zdravje

3. sezono iniciative Heroji furajo v pižamah prevzemajo ženske

23. 1. 2020 avtor: Uredništvo

Podatek, da 89 % prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročijo moški, je še vedno preveč zastrašujoč, zato so v Zavodu Vozim s partnerji mnenja, da je prostora za aktivacijo, spremembe in izboljšanje dovolj. 

V letu 2018 je le 1 od 22 smrtnih žrtev prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročila ženska. S tezo “Ženske so boljše voznice kot moški”, ki je bila vidna na več mestih, so se namreč naslonili na družbeni stereotip in tako v javnosti spodbudili razpravo. Z razkritjem statistike in trditvijo, da kar 89 % prometnih nesreč pod vplivom alkohola povzročijo moški, ki stoji za to trditvijo, pa naslavljajo prav vse voznike. Dobri vozniki so tisti, ki so varni in predvsem za volan sedejo vedno trezni, s tem pa pokažejo svojo odgovornost zase in za druge udeležence v prometu.

Glas 3. sezone vseslovenske iniciative za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah tako prevzemajo ženske z namenom, da zlasti moške pozovejo k odgovorni udeležbi v prometu brez alkohola. Ustvarili so tudi poseben koledar za spremembe z naslovom “Koledar gole resnice“, ki s pomočjo znanih Slovenk vsak dan opozarja na problematiko vožnje pod vplivom alkohola in poziva k varnejšim cestam.

Z željo, da bi koledar visel na čim več mestih, kjer lahko prihaja do voženj pod vplivom alkohola (gostilne, bari, kmečki turizmi), so se povezali z različnimi deležniki, ki so se pridružili herojski misiji z distribucijo koledarjev gole resnice. Vključenih je bilo več kot 50 občin oz. Svetov za preventivno in vzgojo v cestnem prometu, ki so osebno razdelili koledarje gole resnice v svojem lokalnem okolju na ključnih lokacijah. Poleg občin pa so k ozaveščanju o problematike škodljive rabe alkohola ter vožnje pod vplivom prispevali ambasadorji Zavoda VOZIM kot tudi terenski potniki, moto klubi in gasilske zveze. Skupaj je tako svoje mesto našlo kar 2500 izvodov koledarjev gole resnice.

In ne pozabite, heroj je vsak, ki drugemu omogoči varen prevoz, četudi sredi noči in v pižami, predvsem pa vsak, ki nikoli ne sede za volan pod vplivom alkohola.

Več fotografij izobešenih koledarjev v galeriji tukaj

Vir in foto: Zavod Vozim