Kmetijstvo / Mladi z manj priložnostmi

37. državne in 14. mednarodne kmečke igre podeželske mladine

21. 7. 2023 avtor: Zveza Slovenske podeželske mladine
zmagovalci drzavnih kmeckih iger 2023

V soboto, 1. julija 2023, je v Ločah Društvo podeželske mladine Slovenske Konjice skupaj z Zvezo slovenske podeželske mladine organiziralo že 37. državne kmečke igre in 14. mednarodne kmečke igre. Ta izjemni dogodek je bil ponovno priložnost za poudarjanje pomembnosti slovenskega podeželja, kmetijstva in povezovanja mladih in manj mladih, ki čutijo pripadnost do slovenskega podeželja.

Dogodek se je pričel ob 12. uri s slovensko himno, ki jo je zapel Jakob Tojnko ter nagovoru in pozdravu predsednice domačega Društva podeželske mladine Sare Bezenšek, predsednice Zveze slovenske podeželske mladine Anje Mager, direktorja Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Janeza Pirca, predsednika Kmetijsko gozdarske zadruge Slovenske Konjice Milana Hrovata, direktorja KGZS – Zavoda Celje Stanka Jamnika in župana občine Slovenske Konjice Darka Ratajca.

Nekaj navdihujočih uvodnih besed gostov

Sara Bezenšek, predsednica Društva podeželske mladine Slovenske Konjice: »S ponosom smo gostili letošnje 37. državne in 14. mednarodne kmečke igre in opazovali, kako se naši mladi zavzemajo za ohranjanje krajine in razvoj podeželja. Želimo ohraniti življenje na podeželju in spodbuditi mlade k kmetijstvu s tovrstnimi prireditvami. V velik ponos mi je še, da imamo v društvu DPM Slovenske Konjice delovne, zabavne in predane člane, zato se jim iz srca zahvaljujem.«

Anja Mager, predsednica ZSPM je povedala: »Državne kmečke igre so veliko več kot druženje, so preplet ohranjanja tradicije z ravno pravšnjo mero tekmovalnosti, ki vsako leto v drug konec Slovenije privabi mlade in manj mlade iz vse Slovenije. DPM Slovenske Konjice se je izkazalo za odličnega gostitelja in organizatorja letošnjih iger ter promotorja lokalnega okolja, saj so ga inovativno vpletli v program kmečkih iger. Najlepši del pa je gledati pisano množico mladih, ki kljub tekmovalnosti izžarevajo energijo povezovalnosti in se prelevijo v eno veliko družino – podeželsko mladino.«

Janez Pirc, direktor Kmetijsko gozdarske zborniceje temu dodal: »Z veseljem podpiramo dogodke in prireditve s športnim duhom, predvsem pa s povezovanjem mladih s podeželja preko celotne Slovenije. Veseli nas tudi, da je mladih še vedno toliko v kmetijstvu. Predvsem je dobro, da se mladi preizkušajo in kalijo v organizaciji pri takih dogodkih, znotraj svojih društev in v zvezi ter prenašajo te izkušnje še naprej. To jim bo zelo služilo za življenje.«

Stanko Jamnik, direktor KGZS – Zavod Celje: »Pozdravljamo to aktivnost mladih, ki tudi s tem dokazujejo, da so pripravljeni prevzemati obveze in odgovornost za razvoj kmetijstva, pridelave hrane in ohranjanje krajine. Pohvale vredno je povezovanje mladih iz različnih krajev, saj se ustvarja pripadnost, ki prispeva k svetli prihodnosti podeželja.«

Milan Hrovat, predsednik Kmetijsko gozdarske zadruge Slovenske Konjice:  »Zelo nas veseli, da lahko podpiramo mlade na podeželju, saj so steber slovenskega kmetijstva in podeželja. Opažamo, da se kar nekaj mladih odloča za prevzem kmetij, kar nam seveda edino omogoča, da podeželje ne bo ostalo prazno in da se bo še naprej v takem tempu razvijalo. Upamo pa, da bo država mladim prisluhnila tudi na podeželju in jim finančno stala ob starani. Tako bomo preprečili zaraščanje Slovenije in jo ohranili zeleno.«

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano»Prav za to priložnost se je pri nas, na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, zbrala mlada ekipa (mlajših) zaposlenih in se z veseljem odzvala vabilu Zveze slovenske podeželske mladine k sodelovanju na njihovih igrah. Zdi se nam, da je to lepa priložnost za sodelovanje med mladimi ter povezovanje z deležniki.«


Na dogodku je sodelovalo 26 ekip, izmed katerih je bilo 22 ekip iz društev podeželske mladine, ki so se potegovale za naziv državnih prvakov. Od gostujočih mednarodnih ekip so bili v mednarodni kategoriji tekmovalci iz Danske, Grčije, Irske in Walesa. Izven konkurence pa so tekmovali mlada ekipa iz Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in ekipa iz Zveze kmetic Slovenije.

Spretnostne igre, v katerih so tekmovali mladi podeželani, so bile že tradicionalno košnja in grabljenje, ostale spretnostne igre pa so inovativno vpeli v lokalno okolje ravno člani DPM Slovenske Konjice z izborom iger Žlothna vjnska kapl’ca, V poharski goši ter igro presenečenja.

Foto: Julija Kordež, ZSPM

Nagrade in zmagovalci

Proti večeru so bile podeljene zaslužene nagrade zmagovalcem letošnjih iger. S svojim trudom, spretnostjo in natančnostjo so sodnike prepričali v Društvu podeželske mladine Šentjur in tako postali zmagovalci 37. državnih kmečkih iger. Zmagovalno ekipo so sestavljali: David Podkrajšek, Maša Kramer, Simon Zdolšek, Rajko Vivod, Tilen Hvala in Nataša Golež.

Tik pod prvo stopničko, na drugo mesto so se zavihteli letos novoustanovljeno Društvo podeželske mladine Zgornje Savinjske doline, tretje mesto pa so si priborili v Društvu podeželske mladine Maribor.

Najboljši kosec je postal Gašper Čarman iz Društva kranjske in tržiške podeželske mladine, drugo mesto je zasedel David Podkrajšek iz Društva podeželske mladine Šentjur, tretji med kosci pa je bil Miha Podkubovšek iz domačega Društva podeželske mladine Slovenske Konjice.

Najboljša grabljica je postala Ana Mlakar iz Društva podeželske mladine Loška dolina, drugouvrščena je bila Lea Žunkovič iz Društva podeželske mladine Spodnje Podravje, na tretji stopnički pa je stala Andreja Marko iz Društva podeželske mladine Maribor.

Dogajanje ob igrah je popestrila Mehanizacija Miler s svojo demonstracijo, pred začetkom iger so zbrano mladino zabavali Ansambel Zapeljivi muzikanti. Še pred dežjem v poznem popoldnevu se je na dogodku nabralo okoli 1800 ljudi. Kljub temu, da Državne kmečke igre potekajo že tradicionalno vsako leto v prvem tednu julija, je vreme zdržalo ravno toliko, da so igre potekale še po suhem, veselica z Ansamblom Petka pa se je nadaljevala v bolj močvirnatem vzdušju, kar pa mladine ni pregnalo in so se 37. Državne kmečke igre zaključile v veselih ritmih domače glasbe.

Društvu podeželske mladine Slovenske Konjice smo izredno hvaležni za uspešno izvedbo Državnih kmečkih iger 2023. Se vidimo prihodnje leto v Šentjurju!