Kultura

58. Festival Borštnikovo srečanje in Mlado gledališče: mladi na odrskih deskah za mlade v občinstvu

3. 5. 2023 avtor: Uredništvo
mlado gledališče

Pripravite se na Mlado gledališče, pester program, ki bo odrske deske še bolj približal mladim ter vsem, ki z mladimi delajo!

Z majem se prične nestrpno odštevanje do enega največjih kulturno-umetniških festivalov pri nas – kmalu se namreč pričenja 58. Festival Borštnikovo srečanje, v okviru katerega poteka tudi Mlado gledališče.

Mlado gledališče je program, ki bo v sklopu 58. Festivala Borštnikovo srečanje vključeval mlade ter strokovne delavce v vzgoji, izobraževanju in kulturi, ustvarjalce in umetniške vodje ter druge odgovorne odločevalce. Program temelji na sodobni odprti gledališki praksi, ki se osredotoča na raznolike uprizoritvene prakse in nadgradnjo oblik, metod in tehnik za vključevanje mladih.

Zakaj Mlado gledališče?

Cilj programa je razvijati identiteto, sebstvo in moralno samopodobo mladih ter kreirati trajna gledališka občinstva. To je mogoče doseči s poglobljenim gledališkim opismenjevanjem in razvijanjem gledališke pismenosti. Mladi gledalci so pri programu aktivno vključeni in sooblikujejo umetniške vsebine ter s tem razvijajo lasten ustvarjalni in osebnostni potencial.

Kaj vse ponuja Mlado gledališče?

Kaj vse si v sklopu 58. Festivala Borštnikovo srečanje ter še posebej programa Mlado gledališče ogledati? Prebrskaj URNIK ter si v svoj koledar zabeleži predstave, ki so označene z rožnatim pravokotnikom z napisom Mlado gledališče.

Program poteka v tesnem sodelovanju gledaliških producentov, vzgojno-izobraževalnih organizacij, mednarodnih platform ter vrhunskih ustvarjalcev. Mladi gledalci s svojo aktivno vlogo pri načrtovanju, snovanju, oblikovanju, vrednotenju in posredovanju umetniških vsebin razvijajo svoj potencial ter poglobljeno izkušnjo gledališča, ki jih krepi v trajen interes za umetnost.


Ne zamudi izstopajočih dogodkov v sklopu programa Mlado gledališče


Mlado gledališče spremlja tudi poseben priročnik

Eden od trajnih rezultatov programa je spletni priročnik, ki bo v pomoč pri načrtovanju dejavnosti razvoja mladih občinstev na vsebinski, organizacijski in komunikacijski ravni. Priročnik vključuje tudi primere dobrih praks, ki bodo služili kot izhodišče, navdih in podpora pri razvoju mladih občinstev.

Mlado gledališče je program, ki bo v sklopu 58. Festivala Borštnikovo srečanje ponudil mladim gledalcem in strokovnim delavcem v kulturi izjemno priložnost za nadgradnjo gledališke pismenosti ter razvoj ustvarjalnega potenciala.