Izobraževanje

8. marec v Celjskem mladinskem centru

10. 3. 2023 avtor: Celjski mladinski center

Informacijska točka EUROPE DIRECT Savinjska, Celjski mladinski center in Theatro Šentjošt so za Dan žena, 8. marca, v MCC kavarni organizirali performans in pogovor na temo ozaveščanja o nasilju nad ženskami.

Performans je bil zasnovan na resničnih zgodbah žensk, ki so svoja doživetja anonimno objavile na portalu 8. marec: zajete so zgodbe iz akcije #jaztudi kot tudi zgodbe objavljene v akciji #nisemprijavila.

Theatro Šentjošt se dostikrat loteva tabu tem, nič drugače ni bilo pri predstavi z naslovom Koža (v režiji Lucije Trobec), ki je bila premierno uprizorjena jeseni 2020 in na podlagi katere se je rodila tudi ideja o performativno-izobraževalnem dogodku za Dan žena. Namen je osveščati ljudi o partnerskem in družinskem nasilju, ki je tudi pri nas vedno bolj prisotno, pa vendar si marsikdo raje zatisne oči. Na dogodku je bila prisotna tudi študentka družinske in zakonske psihoterapije Hana Gorše, ki je razbijala mite, prisotne v družbi in nam razkrila nekaj ključnih informacij kako ukrepati.

Nastopile so Lucija Govekar, Mirjam Tominc, Ana Kavčič in Taja Rihtaršič. Po končanem dogodku je sledila debata z ustvarjalkami. Foto galerijo dogodka si lahko ogledate tukaj.

Če sami doživljate nasilje ali poznate koga, ki živi v nasilnem okolju se obrnite na Društvo za nenasilno komunikacijo ali katero od drugih organizacij.

*Dogodek je delno financirala EU