Zdravje

Ah, ta matura – kako se sprostiti med učenjem?

7. 5. 2024 avtor: Uredništvo
miza

Danes je dan d. Začela se je letošnja matura! Za maturitetni esej so gimnazijci letos prebrali štiri drame in se posvetili svobodi in ujetosti, ki sta skupni točki vseh štirih del. Da si srednješolci zaključnih letnikov v času zrelostnega izpita ne boste “skrajševali življenja” zaradi stresa, smo pripravili nekaj nasvetov. Da matura ne bo le ena “drama”, v kateri boste “ujeti” naslednje tedne.

Organiziraj se po svoje

Stres zagotovo zmanjšuje organizacija, ki vodi v dobro pripravljenost. Učenje si organiziraj po svoje, pazi pa na:

Izpolni osnovne potrebe

Učil si se nekaj ur v kosu, enostavno si pozabil na čas. Vmes nisi pil, jedel, si vzel odmora ali šel na stranišče. Ne počni tega!

Ne pozabi na osnovne fiziološke potrebe, ki jih imaš. Dovolj spi in pij, gibaj se in jej uravnoteženo. Premisli, kaj ti po nepotrebnem jemlje energijo, ki bi jo lahko uporabil za učenje. Med učenjem rogljiček s skodelico sladke kave in brskanje po telefonu morda niso najboljša zamisel.

Sledenje rutinam, ki si jih prilagodil sebi, povečujejo zaupanje vase in krepijo samozavest. In seveda – zmanjšujejo stres. Ni jim pa treba vsak dan slediti do potankosti.

Pogovori se

Stik z bližnjimi je tudi ena izmed osnovnih potreb. Svojim staršem, sorojencem, sošolcem in prijateljem povej, kako ti gre. Sporoči jim, ko si se naučil nekaj težkega in si ponosen nase, in jim zaupaj, ko ti morda kaj ne gre najbolje od rok. Oni bodo tam zate s pohvalo, nasvetom ali lepo mislijo. In obratno – tudi ti jih vprašaj, kako so, jim stoj ob strani in jih predvsem pozorno poslušaj.

Ne pozabi, da odnosi izpopolnjujejo ljudi, da se lažje spopadamo z izzivi v življenju. Matura pa je eden takšnih izzivov, kajne?

Ravnovesje

Na eni strani je zagotovo učenje, ampak na drugi so tudi pomembne reči. Družina, druženje, zabava, šport, kultura, prosti čas in vse tebi ljube reči! Ne pozabi na njih v tem napornem obdobju priprav.

Naredi kaj zase vsak dan, tudi v naslednjih tednih. Počni kaj, kar te napolni z energijo, kar izboljša tvoje razpoloženje, kar te spomni na lepe trenutke. To je lahko sprehod v naravi, pisanje dnevnika, dihalne vaje, druženje s sošolci na igrišču, ogled tvojega najljubšega filma … Pazi le, da pri teh aktivnostih ne pozabiš na čas.

Ti to zmoreš, ti to znaš

Čeprav smo zgoraj svetovali, da si postavi realna pričakovanja, moraš znotraj njih verjeti vase kot se le najbolj da. Verjeti moraš vase kot še nikoli prej v življenju! Matura ni problem in ni ovira, je le izziv. Spomni se, kaj vse ti je do sedaj že uspelo – ne le v šoli. Katere vse izzive si že premagal, kje vse si se že dokazal, kdaj si bil res ponosen nase. Tako bo tudi po maturi!

Ja, matura je zagotovo velik stresor. Ja, imel boš tremo. In ja, rezultat na maturi lahko odloči o tvoji poklicni poti. Ja, lahko se ustrašiš izpitne pole in enostavno pozabiš na vse. Ampak – kaj pa če ne bo tako? Kaj če bo to eden največjih dosežkov v tvojem življenju in boš čez dobra dva meseca pokal od ponosa? Si predstavljaš? Zaupaj vase!

Naj matura ne bo drama, v kateri ste ujeti naslednje tedne. Ti to zmoreš, ti to znaš!