Zabava in prosti čas

Aktivno v poletne počitnice

23. 6. 2023 avtor: Uredništvo
poletne aktivnosti

Težko pričakovane poletne počitnice so se začele, kaj hitro pa se lahko zgodi, da imamo kar naenkrat preveč prostega časa in premalo idej, kako bi ga porabili. Zato smo v uredništvo mlad.si pripravili nekaj nasvetov, kako si organizirati počitnice, s katerimi boš pridobil_a tudi nove izkušnje, veščine in poznanstva.

Postani prostovoljec_ka

Udejstvovanje v prostovoljskih aktivnostih spodbuja empatijo, sočutje in pomaga graditi močan občutek za skupnost, hkrati pa razvijaš vodstvene in organizacijske sposobnosti ter spoznaš nove prijatelje.

Razišči priložnosti, ki ti jih ponujajo lokalne dobrodelne organizacije, nevladne organizacije, skupnostni centri ali druge organizacije, ki se ujemajo s tvojimi osebnimi interesi ali cilji. Vključiš se lahko v različne dejavnosti, kot so mentorstvo, pomoč pri lokalnih dogodkih, okoljske aktivnosti … Vse prostovoljske priložnosti na enem mestu najdeš v Katalogu poletnih prostovoljskih aktivnosti za mlade 2023, ki ga je pripravila Slovenska filantropija. Posebej so pripravili tudi katalog prostovoljskih aktivnosti za Ljubljano.

Prostovoljstvo lahko med poletjem opravljaš tudi v tujini – mnogo organizacij po Evropi v času poletja išče prostovoljce. Te priložnosti najdeš na Evropskem mladinskem portalu, in sicer v sklopu Evropske solidarnostne enote. V kolikor si želiš opravljati prostovoljsko delo v tujini in si starejši od 17 let, se lahko registriraš na portal, nato pa izbiraš med projekti, ki bi se jim rad_a pridružil_a. Prav tako te lahko na podlagi opisa za izvajanje projektov kontaktirajo organizacije same.

Poišči si poletno delo

Poletje je odličen čas, da zaslužiš nekaj dodatnega denarja, ki ti bo zagotovo prišel prav pri vseh (poletnih) prostočasnih aktivnostih. Poleg tega je poletno delo odlična priložnost, da začneš ugotavljati katera dela so ti všeč, katera ti gredo odlično od rok in katerih raje nikoli več ne bi opravljal, kar ti lahko pride prav tudi pri nadaljnji karierni poti.

Odpravi se na mladinsko izmenjavo

Poleg izletov in potovanj so odlična priložnost za spoznavanje novih kultur, prijateljev, krajev … tudi mladinske izmenjave, ki pa imajo to dodano vrednost, da na njih pridobivaš nove veščine in kompetence.

Obišči poletni festival

Nobena poletna pustolovščina ni popolna, če se s prijatelji ne udeležiš poletnega (glasbenega) festivala. Evropa slovi po raznoliki ponudbi poletnih festivalov, ki zadovoljujejo različne glasbene okuse in ponujajo nepozabno doživetje, pestra ponudba festivalov pa je na voljo tudi v Sloveniji. V kratkem bomo na portalu pripravili pregled poletnih festivalov, zato še naprej spremljaj mlad.si.

Organiziraj potovanje po Evropi z vlakom

Če želiš doživeti nepozabno poletno izkušnjo, se s prijatelji odpravi na Interrail potovanje po Evropi. Interrail ti omogoča, da z eno vozovnico raziščeš več držav, kultur in znamenitosti. Več informacij o vozovnicah Interrail najdeš na spletni strani Slovenskih železnic.

Si vedel_a, da lahko, če si star_a 18 let vozovnico za potovanje po Evropi dobiš tudi brezplačno? Preveri program DiscoverEU!

Udejstvuj se v lokalnem okolju

Poznaš mladinski center v svojem lokalnem okolju? Ali veš kakšne aktivnosti za mlade organizirajo? Kaj pa dijaški oziroma študentski klub?

Če je odgovor na zgornje vprašanje ne, so letošnje poletne počitnice kot nalašč, da spoznaš mladinske organizacije v tvojem kraju – najdeš jih tudi na zemljevidu organizacij na portalu mlad.si.

Mladinske organizacije čez poletje organizirajo ogromno aktivnosti – od koncertov in festivalov, do delavnic in izobraževalnih aktivnostih. Imaš mogoče ti idejo za aktivnost, ki bi jo lahko izvajal z drugimi mladimi? V mladinskem centru v svojem okolju preveri, če ti lahko pri izvajanju projekta nudijo podporo, oziroma, če imajo čez poletje kakšen projekt ali aktivnost, pri kateri lahko pomagaš.

Poletne počitnice lahko najboljše izkoristiš z uravnoteženim izvajanjem zabavnih dejavnosti, poletnimi delovnimi izkušnjami in prostovoljnim delom. Sodelovanje v teh raznolikih dejavnostih ne zagotavlja le prijetnega poletja, temveč spodbuja tudi osebno rast, razvoj spretnosti in globljo povezanost s skupnostjo. Zato izkoristi  poletje in se podaj na nepozabno poletno izkušnjo.