Mobilnost mladih / Prostovoljstvo

Izkoristi poletje za mladinsko izmenjavo ali prostovoljstvo v tujini

13. 6. 2023 avtor: Uredništvo
skupina mladih

Ali si vedel_a, da lahko v sklopu mladinske izmenjave preživiš en teden v tujini, spoznaš mlade iz cele Evrope ter pridobiš nove kompetence in znanja z različnih področij? Ali si vedel_a, da lahko prostovoljstvo opravljaš tudi v Evropi in to za več mesecev?

Če še nimaš načrtov za poletne počitnice je sedaj pravi čas, da se spoznaš s programoma Erasmus + Mladina in Evropska solidarnostna enota ter se odpraviš po nove izkušnje v tujino!

Kaj so mladinske izmenjave?

Mladinske izmenjave omogočajo mladim iz različnih držav, med 13. in 30. letom, da se srečajo ter krajši čas (od 5 do 21 dni) skupaj bivajo in sodelujejo pri skupnih projektih, ki navadno obsegajo delavnice, vaje, razprave, igranje vlog, zunanje aktivnosti in drugo v povezavi s predhodno določeno tematiko izmenjave.

Udeležba na mladinski izmenjavi je za mlade brezplačna, saj EU krije potne stroške ter praktične stroške izvedbe dejavnosti v zvezi z izmenjavo.

Kako potekajo?

Vse izmenjave se med seboj razlikujejo, saj naslavljajo različne tematike in uporabljajo različno metodologijo. Najboljšo predstavo o mladinski izmenjavi dobiš z informacijami iz prve roke, s strani mladih, ki so se mladinskih izmenjav že udeležili. Na mlad.si lahko prebereš več o njihovih izkušnjah.

Še več prispevkov pa najdeš pod zaznamkom mobilnost mladih.

Kje najdem informacije o mladinskih izmenjavah?

Mladinske izmenjave v Sloveniji večinoma organizirajo mladinski centri in druge organizacije za mlade. Poišči mladinski center ali organizacijo za mlade v svoji regiji in se pozanimaj o mladinskih izmenjavah, ki bodo potekale to poletje in se jih lahko udeležiš.

Ne najdeš nobene izmenjave, ki bi se je udeležil_a? Skupaj s prijatelji lahko pripravite tudi svoj projekt mladinske izmenjave v sodelovanju z mladinskim centrom, ob podpori mladinskih delavcev. Poišči mladinski center ali organizacijo za mlade v svoji regiji in svojo idejo predstavi mladinskemu delavcu.

Namig: Informacije o aktualnih mladinskih izmenjavah najdeš tudi v Facebook skupinah, ki jih redno posodabljajo z različnimi priložnostmi.

Kaj pa prostovoljstvo v tujini?

Če bi poletne počitnice rad_a preživel_a aktivno, ob tem pa spoznaval_a nove kulture in pridobival_a izkušnje, preveri program Evropska solidarnostna enota, ki ti, če si star_a med 18. in 30. letom omogoča, da prostovoljsko delo do 12 mesecev opravljaš v Evropi.

Evropska solidarnostna enota ti ponuja priložnost za udejstvovanje v solidarnostnih aktivnostih, ki ti omogočajo, da se angažiraš v korist skupnosti ter pridobiš koristne izkušnje in kompetence za osebni, izobraževalni, družbeni, državljanski in poklicni razvoj ter s tem izboljšaš svojo zaposljivost.

Kje najdem prostovoljske priložnosti?

Svojo prostovoljsko pot začneš tako, da se registriraš na portalu Evropske solidarnostne enote. Registracija na portalu je mogoča od 17. leta starosti naprej, vendar morajo biti udeleženci na datum začetka aktivnosti stari vsaj 18 let. Po registraciji se lahko povežeš z organizacijami iz cele Evrope, ki iščejo prostovoljce.

Program ESE pokrije tvoje potne stroške, stroške upravljanja, organizacijsko podporo (prispevek za prehrano, nastanitev, podporo udeležencem; stroški aktivnosti), individualno podporo (žepnino) za prostovoljce, jezikovno podporo, podporo za vključevanje, zavarovanje in izredne stroške.

Si pripravljen_a na poletje pustolovščin, novih prijateljstev, priložnosti za učenje, povezovanja in odkrivanja svojega pravega potenciala? Poišči lokalne, nacionalne in mednarodne organizacije, ki izvajajo programe Erasmus + mladinskih izmenjav in ponujajo priložnosti za prostovoljstvo v Evropi!