Okolje in trajnost / Zabava in prosti čas

Aktivno v prvi jesenski mesec

12. 10. 2022 avtor: Mladinski center Dravinjske doline

V Dravinjski dolini so ponovno poskrbeli za raznoliko, razgibano in kulturno dogajanje. Prvi jesenski mesec so skoraj vsak konec tedna prirejali dogodke, kjer se je našlo nekaj za vsakogar željnega druženja in aktivnega preživljanja prostega časa.

V Mladinskem centru Dravinjske doline (MCDD) so mesec začeli z otvoritvijo razstave »Živalski portreti«, mlade in nadarjene Zrečanke, Nuše Jelenko. Umetnica je željo po risanju začela kazati v najstniških letih, v času korone pa je ta simpatija prerasla v ljubezen, v miselni odklop in v preizkušanje lastnih sposobnosti. Ustvarjalno pot je začela z botaničnimi ilustracijami, kmalu pa je prešla v risanje živali, ki zdaj služijo kot njen glavni vir inspiracije. Razstava vsebuje 10 del – Nušine prve večje risbe živali – in je v galeriji MC Patriota na voljo za ogled še vse do konca oktobra. Razstavo pa si prav tako lahko ogledate na njihovi Facebook strani MC Patriot.

Avtorica razstave, Nuša Jelenko, s svojimi deli.

Aktiven pa je bil tudi Klub študentov Dravinjske doline (KŠDD), ki je na površinah ŠRC Park organiziral športni dogodek »Mango skejt«. Dogajanje je imelo dve prizorišči. V parku na hokejskem igrišču so organizirali rolkarsko druženje. Udeleženci, ki so prišli iz Maribora, Celja, Ljubljane in Slovenj Gradca, so izvajali raznovrstne trike na rolkarskih objektih slovenskega podjetja Flow ramps. KŠDD je najboljše nagradil s praktičnimi nagradami. Sodnik in komentator dogajanja na hokejskem igrišču je bil Iztok Šumatič, predsednik Slovenske rolkarske zveze.

Na drugi lokaciji – pump track stezi, je KŠDD v sodelovanju z Zavodom za šport Slovenske Konjice in Flow ramps organiziral še vodeno delavnico, pri kateri so si lahko otroci in odrasli brezplačno sposodili BMX kolo. S pomočjo mentorjev so se lahko naučili pravilnega in varnega načina vožnje po tovrstnih stezah.

Sledeči konec tedna pa je v prostorih MC Patriota potekala izmenjevalnica rabljenih oblačil »Patriot Boutique«, ki jo je MCDD v letošnjem letu razvil na pobudo mladih. Tokrat so v sklopu dogodkov Evropskega leta mladih združili moči z Rdečim križem Slovenije OZ Slovenske Konjice (RKS OZ Slovenske Konjice) in KŠDD. Mladi so lahko oblačila, ki so jih v MCDD izbrali skupaj z RKS OZ Slovenske Konjice, zamenjali za hrano. Zbrano hrano bo RKS OZ Slovenske Konjice razdelil socialno šibkejšim. Na dogodku pa so mladi iz KŠDD predstavili tudi priložnosti programa Erasmus+.

Hkrati z izmenjevalnico rabljenih oblačil je v starem mestnem jedru Slovenskih Konjic potekal prvi sejem lokalnih organizacij, s poudarkom na tistih, ki v svoje delovanje vključujejo otroke in mlade. Na stojnicah se je predstavilo 15 društev in zavodov športnega, kulturnega, glasbenega ter mladinskega področja. Namen sejma je bil, da organizacije predstavijo svojo dejavnost širši javnosti, da pridobijo nove člane in članice ter da se mrežijo med sabo. Dogodek je potekal v sodelovanju z Občino Slovenske Konjice v sklopu Evropskega tedna mobilnosti, ki spodbuja trajnostno mobilnost.

Še isti dan pa so ob zaključku dneva na pobudo KŠDD v MC Patriotu odmevali ritmi Kulturno umetniškega društva Gonobeats(KUD Gonobeats). Za mešalkami so člani tokrat primešali bolj umirjene in globoke spojine, v stilu dubstep-a, dub-a ter grime-a. Na odru se je prostor naredil tudi za gibanje, založbo in skupino istomislečih posameznikov, ki strmijo k napredovanju konceptov ‘soundsystem’ kulture, DeepEnd! DJ Marka San, Kanomotis ter Gisaza pa vsekakor niso razočarali s svojim temačnim, nočnim repertoarjem.

Član Gonobeats, DJ 4, v elementu.