Okolje in trajnost

Aktivnosti projekta Trajnostna Livada

30. 8. 2022 avtor: Zavod BOB

Livada LAB je skupnostni prostor na zeleni javni površini praktično v središču glavnega mesta, kjer Zavod BOB program z mladimi izvaja že od leta 2015. Letošnje poletje je bilo v sklopu projekta Trajnostna Livada še posebej pestro – predstavljamo dve izmed izvedenih poletnih aktivnosti.

Izmenjevalnica

Skoraj vsak nov kos kupljenega oblačila podpira onesnaževanje okolja in izkoriščanje delavcev modne industrije. Izmenjave oblačil so trajnostni način, kako starim stvarem podarimo novo življenje. Ker se nam vsem po omarah prašijo skoraj nova oblačila, so se v okviru projekta Trajnostna LivadaLAB odločili, da organizirajo izmenjevalnico oblačil. In res smo jo. Dan izmenjevlnice je bil res poletno vroč in niso pričakovali velikega obiska. Ko pa je ura odbila pet, se je pojavila prva obiskovalka. In potem še ena in še en in kar naenkrat je izmenjevalcev kar mrgolelo. Izmenjevalnice se je na koncu udeležilo več kot 40 ljudi. Veselo so debatirali, ogledovali in iskali nove kose, ki bi jih lahko odnesli domov. Po koncu so ostala oblačila spakirali za dobrodelne namene. Veseli so, da lahko držijo prostor za takšne dogodke, za skupnost in trajnost.

Izlet v Ljutomer

Na poletno nedeljsko jutro so se preko projekta Trajnostna Livada odpravili na ekskurzijo. Odpeljali so se na drug konec Slovenije, v Ljutomer, kjer jih je pričakal njihov gostitelj Tomi. Najprej so se malo spoznavali, nato pa jim je predstavil svoj projekt v sodelovanju z OŠ Cvetka Golarja. Na šoli so uredili učilnico na prostem, svoj permakulturni vrt, lesena igrala in taktilno pot. Projekt širi šolski prostor za šolske zidove in učencem omogoča še več izkustvenega, konstruktivističnega učenja v naravi. Po ogledu poligona so si skupaj skuhali kosilo na prostem, nato je sledilo kopanje v lokalni »šoder jami«. Ko so si malo odpočili, jih je Tomi vodil skozi Zmajevo sanjanje. Skupaj so zbirali ideje, želje in vizijo za LivadaLAB. Ob zaključku procesa so se z novo usmeritvijo za naprej odpravili proti Ljubljani.