Mobilnost mladih

Ali veš, kaj vse ponuja program Erasmus+: Mladina?

9. 4. 2024 avtor: Uredništvo
mladi za mizo

Program Erasmus+ ne omogoča le študijskih izmenjav, temveč tudi mladinske. Te vključujejo neformalno izobraževanje in prostovoljstvo, udeleženci pa se učijo o vrednotah in kulturi ter spoznavajo raznolikost Evrope. Eden izmed projektov omenjenega programa je tudi DiscoverEU, s prijavo na katerega lahko osvojiš vozovnico za potovanje po Evropi. Prvi letošnji prijavni rok je pred vrati!

Erasmus+ je program EU na področju izobraževanja, usposabljanja, mladine in športa za obdobje 2021–2027. Po mnenju EU morajo biti evropski državljani bolje opremljeni z znanjem, spretnostmi in kompetencami, ki so potrebne v dinamično spreminjajoči se družbi, ki je vedno bolj mobilna, večkulturna in digitalna. Poleg tega EU meni, da bi moralo preživljanje časa v drugi državi za izobraževanje, učenje in delo postati standard. 

Program Erasmus+ zato daje prednost projektom, ki omogočajo neformalno učenje ter ozaveščanje o skupnih vrednotah EU, enotnosti, raznolikosti, kulturni identiteti in družbeni in zgodovinski dediščini, hkrati pa spodbujajo družbeno angažiranost. Eden izmed takšnih projektov so mladinske izmenjave, kjer so mladi v akciji!

Mladinska izmenjava? Kaj pa je to?

Mladisnke izmenjave spadajo pod ključni ukrep Učna mobilnost posameznikov. Skupinam mladih iz najmanj dveh različnih držav omogočajo, da skupaj preživijo od 5 do 21 dni in raziskujejo teme, ki jih družijo. Mladi ob tem pridobivajo in razvijajo svoje kompetence, preko medvrstniškega učenja raziskujejo nove kulture, navade, razbijajo predsodke in stereotipe.

Projekti mladinskih izmenjav zajemajo več faz: snovanje in načrtovanje projekta, sledi njegovo izvajanje, zaključevanje in vrednotenje ter razširjanje in uporaba rezultatov projekta.

Mladi iz minimalno dveh sodelujočih organizacij iz dveh različnih držav, ki so stari od 13 do 30 let, med seboj torej sodelujejo, se spoznavajo in delajo na skupnem projektu.

Kje lahko dobim več informacij?

Vse o prijavnem postopku najdeš tu. Razpisna dokumentacija za letošnje leto je na voljo na povezavi. Za svetovanje se lahko obrnete na Movit: po elektronski pošti info@movit.si in prek telefona. Za vsa vprašanja bodo na voljo na telefonski številki 01 430 47 47 v času uradnih ur, vsak delavnik od 13.00 do 15.00.

Če imaš v mislih zanimiv projekt, ga predstavi kolegom v svoji mladinski organizaciji, nato pa ga prijavi. Ne odlašaj, na mladih svet stoji!

Vir: Movit