Finance

Anketa o varčevalnih navadah mladih

22. 12. 2023 avtor: Rožle Oštir

Gospodarjenje z denarjem je pomembna veščina, s katero lahko oplemenitimo svoje prihranke. Danes imamo na voljo veliko oblik naložb, vendar niso vse primerne za vsakogar. Kadar vlagamo denar, je pomembno, da najprej ugotovimo, koliko lahko vložimo in kaj sploh želimo z naložbo pridobiti.

Pomembno je tudi, da denar razpršimo, da se izognemo nenadni izgubi celotne naložbe. Vlaganje denarja ni vedno enostaven proces, zato se veliko ljudi poslužuje enostavnemu varčevanju na bančnih računih ali v šparovčkih. Kakšne pa so varčevalne navade mladih? Sploh varčujejo in ali svoje prihranke tudi vlagajo?

“Nisem tip človeka, ki bi redno varčeval z denarjem. Ponavadi mi konec meseca niti ne ostane dovolj denarja, kadar pa mi, ga prihranim za kakšno stvar, ki jo imam namen kupit. Kadar kupujem kakšne dražje stvari, kot sta telefon in računalnik, varčujem že v naprej, sicer pa imam navado trošit sproti. Ko imam denar, si kaj kupim, ko ga nimam, pač ne. To, da nimam večjih prihrankov, me ne moti, ker sem načeloma skromen.”

Patrik Slokan

“Imam prihranke na banki in jih občasno tudi vlagam. Po navadi vlagam v sklade. Trenutno imam denar v Triglav Top Brands skladih, ki se mi zdijo zelo dobri. V njih je denar dobro razpršen, saj vlagaš v vsa večja podjetja, kot so Google, Apple in Nike. Vlagam z namenom, da mi denar na banki ne stoji. Še posebej zdaj, v času inflacije. Skladi, v katere vlagam, imajo dokaj nizko tveganje, zato so tudi dobički nižji, ampak to me ne moti. Raje imam 100 eurov dobička, kot pa da v 5 letih iz denarja na računu ne dobim nič.”

Matija Petrovič

“Varčujem kar na bančnem računu, ker varčujem z namenom, da si kaj kupim. Bančni račun uporabljam kot šparovček, v katerega dajem denar, ki mi ostaja. Ko se ga nabere dovolj, si iz tega denarja kaj kupim, sploh zdaj v decembru. Decembra sem še bolj varčna z denarjem, ker imam vedno v mislih, da moram kupiti še darila za svoje bližnje. Prihranjenega denarja nikoli nisem vlagala, ker se na finančne instrumente ne spoznam dovolj, da bi si upala.”

Nuša Perger

“Varčujem, kolikor lahko, ampak moji prihranki niso zelo visoki. V preteklosti sem razmišljal, da bi jih zvišal s kakšno naložbo, ampak se tega nikoli nisem resno lotil. Hollywoodski filmi so me navdušili nad delnicami, ampak sem, ko sem se začel poglabljat v njih, ugotovil, da to ni tako enostavno, kot je prikazano v filmih. Zdi se mi, da moraš, ko kupuješ delnice, poznati trg in kako določene stvari vplivajo nanj oz. na vrednost delnic. Meni te stvari niso jasne, zato nikoli nisem vlagal v delnice.”

Tai Vengust