Okolje in trajnost

Barvitost zelene – kam vse segajo razsežnosti okoljevarstva

8. 4. 2021 avtor: Uredništvo

Zelena je v današnjem času in prostoru postala zelo moderna barva. Vsak si želi nadeti naziv »eko« – vsa podjetja so kar naenkrat postala okolju prijazna, reciklirajo in pazijo na porabo energije, vsaka prava moderna gospodinja znajo sama izdelati naravna čistila (ali jih vsaj nabaviti), v trgovinah vedno težje najdemo vrečko, ki ne bi bila biorazgradljiva in izdelana iz vseh možnih materialov, razen plastike. Ampak ali vsi tudi vemo, kaj vsi ti moderni nazivi pomenijo in kaj vse zajema okolju prijazno življenje?

Na Zavodu MEPI so si v mesecu aprilu zadali prav posebno misijo, in sicer je njihov cilj predstaviti zeleni življenjski slog v vsej njegovi barvitosti in raznovrstnosti. Z njihovimi vsebinami, ki bodo zeleno obarvane, želijo obeležiti Svetovni dan Zemlje, ki ga bodo že 51. leto zapored po celem svetu praznovali 22. aprila. Ob tem ne bodo zeleni le v besedah, ampak tudi v dejanjih, saj jih v aprilu čaka nekaj dogodkov, s katerimi se bodo podali v akcijo za čistejše okolje. Več o njih boste izvedeli tekom meseca.

Katero vaše dejanje pa mislite, da je najbolj pomembno za varstvo okolja? Pobiranje smeti? Recikliranje? Uporaba javnega prometa ali kolesa namesto avta? Zmanjšanje rabe plastike? Nobeden izmed teh odgovorov ni napačen. Vse to in mnogo več lahko naredite za dobrobit okolja. S praktično vsako našo vsakdanjo odločitvijo – od hrane, ki jo jemo, oblek, ki jih imamo na sebi, predmetov, ki jih uporabljamo – lahko negativno ali pozitivno vplivamo na okolje. Okoljevarstvo namreč ne pomeni le pobiranja smeti ali zapiranja pipe med umivanjem zob, ampak je vseobsegajoče. Z njihovimi zeleno-aprilskimi vsebinami se bodo sicer potrudili zajeti čimveč vidikov okoljevarstva in predlogov za bolj trajnostno delovanje, ampak vedite, da varstvo okolja vsebuje še veliko več odtenkov.  

Program MEPI se je zeleno obarval septembra 2020, ko so po vzoru Nove Zelandije lansirali Zeleni MEPI. Tudi oni se namreč zavedajo pomembnosti skrbi za naš planet, predvsem pa dobro vemo, da ste pri grajenju okolju prijaznejše prihodnosti najbolj ključni ravno vi, mladi.  Naj vam vsebine, ki vam jih bodo predstavili v tem mesecu, služijo kot navdih za vaše udejstvovanje pri doseganju bolj zelene prihodnosti in širijo vaša obzorja z dodatnimi idejami za aktivacijo v okviru MEPIja in vašega življenja nasploh. Prihodnost je zelena in bodimo del spremembe tudi mi.   

Vir: Zavod MEPI