Mladinsko delo

30 LET URADA RS ZA MLADINO – SPOŠTOVANJE, STROKOVNOST, ODGOVORNOST IN SODELOVANJE

15. 6. 2021 avtor: Uredništvo

Leto 2021 je posebno leto, saj Slovenija obeležuje 30 let samostojnosti, z njo pa 30 let delovanja praznuje tudi Urad RS za mladino. V duhu praznovanja in priprav na težko pričakovano predsedovanje Slovenije Svetu EU smo v to jubilejno obdobje stopili s posebnim virtualnim dogodkom, na katerem smo se skupaj z gosti spomnili na dosežke Urada RS za mladino v zadnjih tridesetih letih ter se seznanili z rezultati raziskave Mladina 2020.

“Ko gledam s kakšnim entuziazmom ste prehodili to pot, mislim, da ste več kot potrdili odločnost, pogum in drznost, saj ste vedno iskali prostor pod soncem za boljši jutri. Prehojena pot Urada RS za mladino je odigralala pomembno vlogo in hkrati s svojim delovanjem zaznamovala mladinsko sfero ter širšo družbo, je delovanje Urada RS za mladino povzela ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec in dodala, da je sodelovanje in vključevanje mladih v vse aktivnosti izjemno pomembno, hkrati pa moramo s svojim delom naslavljati njihove interese in skrbi.”

Ker mladinski sektor in organizacije mladinskega sektorja pomembno prispevajo k področju mladine in razvoju neformalnega izobraževanja ter vključujejo in podpirajo mlade na poti v odraslost, je pomembno, da njihovo delovanje ne ostane spregledano. To je poudarila tudi direktorica Urada RS za mladino, mag. Dolores Kores in dodala: Poslanstvo nam nalaga, da z razvojem mladinskega sektorja in krepitvijo participacije mladih razvijamo okolje, kjer bodo mladi lahko uresničevali svoje potenciale. Pri tem so pomembne štiri vrednote: spoštovanje, strokovnost, odgovornost in sodelovanje. Vseh pomembnih dosežkov, prelomnic in poslanstev Urada RS za mladino se je spomnil tudi sekretar in predstavnik urada, mag. Andraž Zgonc, ki je del te zgodbe že od leta 2009. Poleg odgovornosti in pomembnosti delovanja na področju mladine je opozoril tudi na to, da v Sloveniji ne primanjkuje formalne izobrazbe, “potrebovali pa bi mladinsko delo, kjer bi mladi pridobili kritično razmišljanje, samostojnost in samoiniciativnost.”

Poleg praznovanja 30 let Urada RS za mladino je eden od vidnejših letošnjih dogodkov tudi predsedovanje Slovenije Svetu EU, ki ga bo ta prevzela 1. julija 2021 in zaključila 31. decembra 2021. Predsedujoči trio, ki vključuje Nemčijo, Portugalsko in Slovenijo, si je za področje mladine izbral prioritetno temo PROSTOR IN PARTICIPACIJA ZA VSE, ki naslavlja 9. evropski maldinski cilj. Članica koordinacijske skupine za predsedovanje Slovenije EU na področju mladine Anja Fortuna je zbrane spomnila na pomen predsedovanja, predvsem pa na edinstveno priložnost za delo z mladimi na različnih vsebinskih področjih v tem obdobju.

Da je mladina pogosto spregledana tema, je v sklopu predstavitve rezultatov raziskave Mladina 2020, ki je nastala s sodelovanjem Filozofske fakultete Univerze v Mariboru in Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani, opozoril predstavnik raziskave z Univerze v Mariboru, dr. Miran Lavrič. “Mladi so dandanes redka dobrina in ta raziskava razkriva njihovo grenko-sladko zgodbo.” Zagotovil je, da so na podlagi rezultatov raziskave pripravili ustrezne predloge za odločevalce in ob tem izrazil veselje, da je bil v zadnjih desetih letih dosežen velik napredek na mnogih mladinskih poročjih.

Zbrane je ob koncu nagovoril tudi dolgoletni sodelavec in nekdanji direktor Urada RS za mladino, g. Zorko Škvor, sooblikovalec največjih evropskih razpisov in projektov, ki jih je v zadnjih tridsesetih letih pridobil mladinski sektor. Spomnil se je svojega delovanja in projektov in s tem zaokrožil jubilejni dogotek in praznovanje 30 let Urada RS za mladino.