Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 30 Apr. 2020

EPI dogajanje v času #ostanidoma

Mladinski EPI center Piran kljub epidemiji išče inovativne rešitve za vzpostavljanje stika in druženje z mladimi. Uspešno so se odzvali na trenutne razmere in aktivnosti za mlade organizirajo na različnih spletnih platformah.

Druženje na daljavo

Mladinski EPI center Piran je prostor, kjer lahko mladi kakovostno preživljajo prosti čas. Pri obisku mladinskega centra se srečajo s svojimi vrstniki, s katerimi se družijo, zabavajo, igrajo, učijo drug od drugega, ter z mladinskimi delavci, ki jim nudijo informacije, svetovanje in predvsem oporo pri odraščanju in razvijanju kompetenc. V času epidemije so morali vrata mladinskega centra zapreti, to pa ne pomeni, da so prenehali z delovanjem. Mladinski center se je iz fizičnih prostorov preselil v virtualne, kjer so mladim na voljo še naprej.

 • Aplikacijo Discord so izbrali za vzpostavitev virtualnega EPI centra, kjer so namenili prostor druženju, deljenju idej, zabavnih vsebin, okusnih receptov, predlogov za branje in skupnemu igranju iger.
 • Na Instagram profilu dnevno delijo zanimive objave in na tak način mlade obveščajo o njihovih aktivnostih, delijo ideje za zabavne igre, recepte ipd. Mladim so na voljo tudi preko direktnih sporočil, na katera odgovarjajo mladinski delavci.
 • Na Facebook strani dnevno delijo zanimive objave, na voljo pa so tudi preko Facebook Messengerja. V namene obveščanja mladih so v tem času zagnali tudi Facebook chatbot-a, ki na nekatera vprašanja obiskovalcev odgovarja avtomatsko, tako da dobijo odgovore takoj, na bolj kompleksna vprašanja pa odgovarjajo mladinski delavci.
 • Mladim in njihovim staršem so na voljo tudi prek aplikacije Viber. Dosegljivi so na telefonskih številkah 041 719 133 (Lada) in 041 618 205 (Martina in Simon).
 • Karantena turnir Magic: V EPI-ju radi igrajo družabne igre. V zadnjem času je med mladimi najbolj priljubljena igra s kartami Magic: The Gathering. Ker ne morejo igrati v živo, bodo do ponovnega odprtja mladinskega centra igrali skupaj vsako soboto ob 10.00 prek spleta na Magic Areni.

Učenje na daljavo

Kljub trenutni situaciji je učenje in pridobivanje novih kompetenc za mlade zelo pomembno. V Mladinskem EPI centru Piran poskušajo učenje narediti prijetno in karseda zabavno.

 • Učna pomoč: Vsem mladim nudijo individualno pomoč pri učenju na daljavo. Prijave zbirajo tukaj.
 • Zabavni eksperimenti: Vsako sredo je prostovoljka Evropske solidarnostne enote (ESE) Lyasmin iz Nizozemske v EPI-ju vodila »Science club«, v katerem je z mladimi izvajala zabavne eksperimente. Videoposnetke eksperimentov lahko spremljate na njihovih družbenih omrežjih.
 • Nemški jezikovni klub: ESE prostovoljec Jakob iz Nemčije pa je na splet preselil svoj nemški jezikovni klub.
 • Knjižni klub: Vsak četrtek popoldne na družbenih omrežjih delijo predloge za zanimivo branje in o prebranih knjigah z mladimi debatirajo na aplikaciji Discord.

Spodbujanje ustvarjalnosti

Poleg druženja in učenja želijo spodbujati tudi ustvarjalnost mladih, saj vedo, da je med mladimi kar nekaj umetnikov – likovnikov, gledališčnikov, plesalcev, glasbenikov.

 • EPI ima talent: Mlade vabijo k sodelovanju v natečaju »EPI ima talent«.  Tema natečaja je Ostal_a sem doma, ker imam rad_a življenje! Mladim predlagajo različne kategorije, od likovnega ustvarjanja, plesa, do kreativnega pisanja in ročnih spretnosti. Fotografije, videoposnetke ali avdio posnetke ustvarjanja mladih sproti objavljajo na spletni strani in družbenih omrežjih.
 • Projekt »Družabne igre – Nove ideje za stare igre«: EPI center tukaj zbira različne ideje in pobude za igranje in ustvarjanje družabnih iger. Z idejami, kako igre ustvarimo sami doma, prispevajo tudi mladinski delavci in ESE prostovoljci Mladinskega EPI centra Piran.

Poleg vsega naštetega pa pripravljajo tudi zanimive programe za prihodnje tedne in mesece. Pomladne dneve bodo na primer izkoristili za urejanje vrta pred EPI-jem v Luciji, za načrtovanje mednarodnih projektov in priprave na poletno dogajanje.

Vir in foto: Mladinski EPI center Piran

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

68479

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino